Kunst om nare beelden even van het netvlies te verdrijven

ERMELO/ HARDERWIJK - Kunstenaars Chalak Osman en Hennie Poetsma-Bruinsma, hebben een kunstwerk geschonken aan ziekenhuis St Jansdal. Met dit mooie gebaar willen ze de zorgverleners een hart onder de riem steken.

,,Nu de druk op de zorg opnieuw in rap tempo toeneemt en de zorgverleners weer geconfronteerd worden met een bovenmenselijke opgave, wil ik graag iets voor jullie doen," zegt Poetsma. ,,Daarom doneer ik een tweeluik van een bos.” Ze exposeerde al een keer in het ziekenhuis. Op de twee doeken, die samen een geheel vormen, is een beekje te zien in het bos. De blaadjes die in de herfst gevallen zijn, liggen nog op de grond. De nieuwe blaadjes verschijnen aan de bomen. ,,Dit schilderij heeft mij altijd rust en een anker geboden. Ik hoop dat het voor jullie ook die functie kan hebben en nare beelden even van het netvlies kan verdrijven.”

Expressie

Chalak Osman heeft al vele malen in St Jansdal geëxposeerd. Al tijdens de eerste coronagolf in maart-april dacht hij na over het belang van expressie van de ogen, nu zorgverleners een mondneusmasker dragen. ,,De ogen spelen nu nog meer dan gewoonlijk een belangrijke rol in de communicatie. Als gebaar om de zorgverleners te ondersteunen, doe ik graag iets extra’s voor hen.” Daarom maakte hij in het voorjaar het schilderij van een zorgverlener met een mondneusmasker. De blauwe ogen van de vrouw heeft hij laten spreken.

De schilderijen zijn in ontvangst genomen door Janny Hardeman en Colinda van Driesten, namens de kunstcommissie en door Nanda Pongers, teamleider van de IC. De kunstwerken krijgen een mooie plek op de IC.