Zijn fascinatie begon met de kronkeltjes van zijn zus

ERMELO - Zondagavond kon iedereen zien hoe Alfrédo Doornkamp zich staande hield in het populaire tv-programma Project Rembrandt. De Ermeloër scoorde punten met zijn kunstwerk dat hij schilderde in de tuin van Paleis Het Loo. Jurylid Pieter Roelofs, hoofd Schilder- en Beeldhouwkunst bij het Rijksmuseum prees Doornkamp vanwege het enthousiasme en de liefde waarmee Doornkamp het loofwerk neer had gezet. Hij noemde het beeldhouwen met verf.

Vorige week werden uit een dertigtal kandidaat-leerlingen uiteindelijk tien gepassioneerde talenten gekozen die zich in een half jaar tijd het oude ambacht van kunstschilder meester proberen te maken. Gecoacht door bevlogen docenten, kunstenares Iris Frederix en kunstenaar Tyas Leeuwerink, krijgen ze de kans hun talent in figuratieve kunst te ontdekken of verder te ontwikkelen. ,,Mijn schoonvader had mij vorig jaar al eens getipt om dit programma te bekijken,” vertelt de Ermelose amateurkunstenaar. ,,Met plezier heb ik toen de afleveringen gezien. Mijn collega heeft mij uiteindelijk overtuigd om mijzelf op te geven.” Doornkamp vond het heel bijzonder dat juist hij uit 900 aanmeldingen geselecteerd werd.

Kronkeltjes

Alfrédo Doornkamp is autodidact. ,,Ik teken eigenlijk al vanaf dat ik wist hoe ik een potlood vast moest houden. Wanneer mijn zus mij bezig wilde houden, zette zij met potlood willekeurige kronkeltjes op papier en daagde mij uit er iets van te maken. Zo tekende ik bijvoorbeeld bij het kronkeltje twee pootjes en maakte er een schaapje van. Daar ontstond mijn fascinatie voor tekenen.” Hij begon met houtskool en potlood, daarna ontdekte hij de acrylverf. ,,Sinds kort schilder ik vaker met olieverf, daar gaat mijn voorkeur nu naar uit.” Doornkamp wil van coach Iris Frederix leren hoe hij beter zijn kleurgebruik kan toepassen. ,,Ook hoop ik dat ik mij de materialen nog meer eigen kan maken.”

Uitdaging

De van oorsprong Surinaamse kunstenaar kan zich volledig verliezen in een schilderij. ,,Ik vind het keer op keer weer een uitdaging om een perfect lijkend portret te verwezenlijken.” De presentatie van Project Rembrandt is in handen van Annechien Steenhuizen. Het programma is iedere zondag om 20.25 uur te zien op NPO 1.