Omwonenden zijn in gevaar gebracht 

ERMELO/ ZUTPHEN - De Culemborgse Peter Janssen is vanmorgen door de rechter veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 maanden, waarvan 10 voorwaardelijk, voor brandstichting bij eendenslachterij Tomassen Duck-To in Ermelo. Twee weken geleden eiste het Openbaar Ministerie nog dertig maanden cel waarvan acht voorwaardelijk.Ook moet Janssen een schadevergoeding van 5.000,- euro betalen.

Janssen meldde zichzelf twee dagen na de grote brand in Ermelo op het politiebureau in Apeldoorn. Tijdens het aansteken van de brand raakte de dader zelf ook gewond. Janssen wist weliswaar te ontkomen, maar meldde zich later toch bij de politie. Tijdens de brand gingen drie trailers en een vrachtwagen in vlammen op en ook het weeghok raakte beschadigd. Twee weken geleden verklaarde Janssen voor de rechter dat hij met deze actie wel wat ver was gegaan omdat hij meestal geweldloos actie voerde. Hij wilde alleen met zijn daad de situatie in de eendenslachterij aan de kaak stellen. Tomassen Duck-To vroeg ook om een schadevergoeding ter hoogte van 156.000 euro omdat de verzekering niet alle schade had vergoed. Tijdens de zitting werd duidelijk dat Tomassen een procedure bij de burgerrechter moet starten om de rest van de geleden schade te verhalen.

Omwonenden

De rechter stelde vanmorgen dat deze ‘Vegan Streaker’ (de bijnaam die Janssen heeft) niet alleen het bedrijf schade heeft toegebracht. Ook waren omwonenden in gevaar. Zij moesten middenin de nacht hun huis verlaten omdat de vlammen oplaaiden en er kans was op explosie. De rookontwikkeling alleen al kan levensbedreigend zijn. Dat bij deze brand geen slachtoffers zijn gevallen is niet aan de man te danken. Hiermee nam Janssen een groot risico. De rechtbank vindt het een ernstig delict en vindt daarom een gevangenisstraf passend. De rechtbank legt 10 maanden cel voorwaardelijk op met een proeftijd van 3 jaar. Dit is een stok achter de deur, om te voorkomen dat verdachte opnieuw strafbare delicten pleegt.