ChristenUnie zet Ermeloër op zevende plek

ERMELO – Zaterdag was het digitale partijcongres van de ChristenUnie. Daar werd bekend gemaakt dat Ermeloër Eppo Bruins op de zevende plaats komt tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2021.

,,Zeven zetels zou een record voor de partij zijn, maar het is niet onmogelijk,” reageert Bruins hoopvol. Hij kwam van plaats vijf. En zijn uitgangspositie is niet heel kansrijk. ,,We gaan het zien. Na de verkiezingen van 17 maart weten we het.” Ook partijleider Gert-Jan Segers wil ‘knokken’ voor zeven zetels. Maar misschien liggen er dan lokaal kansen voor Eppo Bruins. ,,Ik woon nu twee jaar in Ermelo en ik wil me meer lokaal gaan inzetten. Gewoon in de maatschappij, maar misschien ook in de politiek.” De politicus vindt juist de lokale politiek een heel mooi vak, dicht bij de mensen. Natuurlijk volgt hij het nieuws nauwlettend. Bruins:,,De Ermelose politiek heeft een moeilijke tijd achter de rug. Mensen zijn pijn gedaan. Ermelo verdient een verbinder, een burgervader die kan luisteren zonder oordeel, maar ook eentje die stevig knopen kan doorhakken wanneer dat nodig is.” Op de vraag of het huidige Tweede Kamerlid in deze functieomschrijving past zegt hij: ,,Ik verwacht dat de Commissaris van de Koning nu de regie neemt bij het proces. Ik hoop dat er iemand komt die past bij Ermelo.”

Schrijnend

Bruins heeft met regelmaat contact met lokale bestuurders. ,,De mensen die ik spreek, in de raad en in het college, hebben stuk voor stuk het hart op de goede plek.” Hij vindt het schrijnend dat het zo hoog is opgelopen. ,,Ik geloof echt dat iedereen bereid is om zijn ego opzij te schuiven om een goed bestuur te vormen. Ik hoop een luisterend oor te kunnen bieden voor wie dat nodig heeft.” Afgelopen week zat hij aan tafel bij het Ermelose college, ook om te horen over de financiële en sociale problemen waar gemeenten voor staan sinds de grote decentralisatie. De ChristenUnie wil zich blijven inzetten om oplossing te vinden voor de financiële problemen van gemeenten. 

Financieel

Het CU-Tweede Kamerlid noemt politiek een zaak van lange adem. ,,En er is nog veel te doen.” Hij kwam vijf jaar geleden in de Kamer als opvolger van vertrekkend oud-fractievoorzitter Arie Slob. Hij wil graag zijn rol pakken en zich meer inzetten voor gemeenten. ,,Steeds meer gemeenten komen financieel niet meer rond met alle taken die ze erbij hebben gekregen onder het vorige kabinet Rutte. Daar ligt dus een grote opgave.” Mocht Bruins de komende periode opnieuw in de Kamer zitten dan ziet hij graag meer geld naar de gemeenten gaan. ,,Vooral voor Ermelo, met grote zorginstellingen, is dat cruciaal om financieel te kunnen rondkomen. Daarnaast wil ik dat de Veluwe mooi en leefbaar blijft.” Hij constateert ook dat door de trek uit de Randstad het steeds drukker wordt in deze regio. Bruins: ,,Er moet gebouwd worden, maar dat moet op een manier gebeuren dat de natuur beschermd wordt. Wonen en recreëren in evenwicht.” Mocht hij niet terugkeren in de Tweede Kamer dan wil hij zich echt voor dit dorp gaan inzetten. Op welke manier precies, dat wordt vast vanzelf duidelijk.