Ermelo scoort slecht in ranglijst

ERMELO - Traditiegetrouw maakt de Maag Lever Darm Stichting op Wereld Toilet Dag (19 november) de ranglijst van de meest toiletvriendelijke gemeenten van Nederland bekend. Ermelo staat op plaats 237 van de 355 Nederlandse gemeenten.

HogeNood, een community die alle openbare toiletten in kaart brengt, analyseert jaarlijks de toiletten en rangschikt de gemeenten aan de hand van verschillende indicatoren. Voor het eerst is dit jaar een nieuwe berekening gebruikt waarin gemeenten extra punten krijgen voor openbare toiletunits, goede spreiding van toiletten en rolstoeltoegankelijkheid. Ermelo scoort laag en zeker in deze coronaperiode zijn er nauwelijks locaties waar gasten gebruik kunnen maken van sanitaire voorzieningen. Zo blijft er weinig over nu de horeca gesloten is en winkels minder tot geen passanten meer op hun toilet toelaten.

Toeristen

Verschillende raadsleden spraken afgelopen tijd hun zorg uit. Temeer omdat er zo’n 2 miljoen Nederlanders een probleem heeft met het kunnen ophouden van urine en ontlasting. Daarom blijven mensen die deze beperking ondervinden, vaak thuis. Fractievoorzitter van de VVD, Herma van der Weide stelde hier voor de zomer nog vragen over. ,,Ons inziens geeft dit grote problemenn met het toeristenseizoen wat nu al echt begonnen is,” zei ze in juni. ,,Wij vragen ons af waar die mensen nu heen moeten. Met name kinderen, mensen met darmproblemen, diabetici, mensen met de ziekte van Crohn.”

Onderzoek 

Ook Progressief Ermelo trok aan de bel. ,,Er zou in onze gemeente onderzoek gedaan worden hoe onze gemeente ervoor staat en wat er eventueel aan gedaan zou kunnen worden. Ook omdat wij als Ermelo een toeristische en gastvrije gemeente willen zijn,” stelde raadslid Alex Kleijnen in september. ,,Eerlijk gezegd hadden we gehoopt dat dit onderzoek nog vóór het zomerseizoen kon worden opgepakt (Inclusieagenda Ermelo 2020), maar vanwege corona is dat niet gelukt. Jammer maar begrijpelijk. Echter nu het openbare leven weer wat op gang is gekomen, moedigen we het college aan om het onderzoek nu uit te voeren. Vandaar dat we schriftelijke vragen hebben ingediend. Eind van het jaar willen we dan de bevindingen weten.”

HogeNood-app

Van de 7.000 toiletten die in de HogeNood-app staan, zijn er slechts een kleine 600 toiletunits in de openbare ruimte. Daarvan zijn er zo’n 430 altijd open. Ter vergelijking: in het centrum van Parijs staan zo’n 750 openbare toiletten voor iets meer dan 2 miljoen inwoners, per inwoner dus meer dan tien keer zoveel. Overigens zijn er gemeenten die het goed voor elkaar hebben. Als de toiletten van horecazaken waar passanten naar het toilet kunnen wél meegerekend worden, staan deze 3 gemeenten bovenaan: Rotterdam de meest toiletvriendelijke grote gemeente, Achtkarspelen is dat bij de middelgrote gemeenten en Druten (Gelderland) bij de kleine gemeenten.