Pittige lock-down op de camping

ERMELO/ FRANKRIJK – Wat gebeurt er als je net geëmigreerd bent, een camping in Frankrijk wil beginnen en een pandemie breekt uit? Dat overkwam het Ermelose gezin Jacinta en Marvin Simons met hun twee dochters Florence en Olivia. Met hen kijken we terug naar 2020.

,,In februari begonnen we enthousiast aan de bouw van de camping,” vertelt Jacinta Simons. Er moest een oude schuur worden verbouwd tot sanitairgebouw, een zoldervloer moest worden vernieuwd en er kwamen graafmachines om kampeerplekken te maken. ,,We gingen voortvarend van start. Totdat de lockdown begon half maart. Die lockdown was hier wel wat strenger dan in Nederland. Alleen met een ontheffing kon je de straat nog op.” Florence en Olivia kregen vanaf dat moment thuis onderwijs van hun ouders. En dat terwijl ze de Franse taal net een beetje onder de knie kregen en op school vriendinnetjes maakten. ,,Ondertussen probeerden wij met z’n tweeën zoveel mogelijk te klussen,”aldus Simons. ,,Maar het materiaal raakte op en de bouwmarkten waren gesloten.” Een lastige situatie voor het gezin. Zeker omdat het onduidelijk was wanneer ze het werk weer konden hervatten. ,,We wisten zelfs niet of het toerisme deze zomer überhaupt wel op gang zou komen.”

Afgeslankt

Na de lock-down in mei besloot het echtpaar een afgeslankte versie van de camping te realiseren. ,,In plaats van de acht campingplaatsen besloten we er eerst vier te maken. Eind mei konden we eindelijk het gras inzaaien. Een mijlpaal!” De vreugde was echter van korte duur. ,,Het begon te regenen en het hield niet meer op,” vertelt Jacinta Simons. ,,In 24 uur tijd viel er meer dan honderd milliliter water op onze pas aangelegde en nog nauwelijks begroeide terrassen. Het gras spoelde weg en een aantal plekken verzakte. Weer een domper.” Met kruiwagens zand hebben ze geprobeerd alles zo goed mogelijk te herstellen door opnieuw te zaaien. Zon en (niet teveel) water deden vervolgens wonderen. Half juni gingen de grenzen open en mocht camping L’Estefana gaan draaien. ,,Met een groene grasmat! Alles op het nippertje. De tegels voor het sanitair arriveerden met drie maanden vertraging, dus toen de eerste gasten kwamen, was de kit nog amper droog…. Dat voelde wel heel erg ‘Ik-vertrek’, moet ik toegeven.”

Ermelose vriendjes

Het Ermelose gezin was er helemaal klaar voor, maar het liep niet meteen storm. ,,Je merkte dat iedereen toch eerst even de kat uit de boom keek. Uiteindelijk hebben we best wat gasten gehad, maar er waren ook mensen die zeiden: ‘We durven het niet aan, we blijven in Nederland.’” Ondertussen genoten Florence en Olivia van de toeloop op de camping. Ook Ermelose vriendjes en vriendinnetjes kwamen langs. Jacinta Simons: ,,Eindeloos spetteren in het zwembad en ’s avonds samen eten, heel gezellig!” In september ontvingen ze nog wat gasten, maar toen hield het op. In Frankrijk liep het aantal besmettingen weer op en dat resulteerde in oktober in een tweede lockdown. ,,Geleerd van de vorige keer, hebben we vooraf een flinke voorraad materiaal ingeslagen zodat we wel kunnen blijven klussen. We zetten nu alle puntjes op i voor het volgende seizoen.” Voor de familie was het een veelbewogen jaar, met hoogtepunten en dieptepunten. ,,We zijn trots op wat we hebben bereikt en kijken hoopvol naar de toekomst. Laat 2021 maar komen!“ https://estefana.fr/nl  of via facebookpagina.