‘Op begraafplaats kun je om woorden verlegen zitten’

ERMELO – Dorpsdichter Sarah Scholts schreef een gedicht voor de begraafplaats Koningsvaren. Met dit gedicht wil de dorpsdichter woorden aanreiken bij het betreden van de begraafplaats. Het gedicht krijgt een prominente plaats bij de entree van de begraafplaats.

Sarah Scholts (43) is sinds april 2019 de tweede dorpsdichter van Ermelo en heeft in die periode bij verschillende momenten gedichten gemaakt en gepresenteerd. Met het gedicht voor de begraafplaats wil Scholts woorden geven bij binnenkomst op de begraafplaats. Woorden die bemoedigen, misschien verrassen, maar in ieder geval verrijken. Het gedicht is een initiatief vna Scholts zelf. ,,Ik startte het ergens vorig jaar op en ik vind het ontzettend fijn dat de gemeente het steunt en dat we het gaan realiseren. Wanneer we op de begraafplaats zijn bij een begrafenis dan redden we ons doorgaans wel. Want dan zijn we met elkaar en hebben we gewoonten en rituelen om ons aan vast te houden. Maar op al die dagen daarna, dat je daar komt, en staat, en ook weer moet gaan. Dan kun je om woorden verlegen zitten.’’

Verbonden

,,Sinds ik dorpsdichter ben, vragen mensen regelmatig of ik mijn gedichten ook ga bundelen,’’ vertelt Scholts aan Ermelo van NU. ,,Ik had daar eigenlijk nooit zo over nagedacht, maar het zette me wel aan het denken. Ik dacht: is een dichtbundel uitbrengen voor mij dé manier om Ermeloërs mijn gedichten tegen te laten komen? Voor mij is het dat op dit moment niet. Liever heb ik, dat ze er bij wijze van spreken tegenaanlopen, ze tegenkomen op verschillende plekken en er op dat moment door aangeraakt worden. Toen ging ik nadenken over wat nu dé plek is waarop het gewaardeerd kan worden, als je wat woorden aangereikt krijgt. En zo kwam ik op de begraafplaats.’’ De Ermelose begraafplaats is voor Scholts geen onbekend terrein en weet wat het is om om woorden verlegen te zitten. ,,In 2012 kregen we een zoontje. Hij heet Stan. Stan overleed een paar dagen voor zijn geboorte na een zwangerschap van negen maanden. Hij is begraven op de begraafplaats Koningsvaren. Ik doe dit als dorpsdichter, maar ben zelf dus ook onlosmakelijk met de plek verbonden.’’ De onthulling van de gedenksteen met daarop het gedicht vindt in de loop van 2021 plaats.