Van Meerveld ondersteunde negen jaar de gemeenteraad

ERMELO - Raadsgriffier Anita van Meerveld neemt over enkele weken afscheid van de gemeente Ermelo. Negen jaar stond ze raadsleden bij met haar advies en deskundigheid. ,,Heel veelzijdig,” zo omschrijft ze haar functie. Het is een vrij onbekend vak en daarom was dit interview gepland, al voordat ze haar vertrek bekend maakte. Nu is het ineens een afscheidsinterview. 

Van Meerveld begon haar carrière 28 jaar geleden bij de gemeente Ermelo op de afdeling grondzaken. Daarna stapte ze over naar de afdeling bouwen en wonen en werd uiteindelijk juridisch medewerker. ,,Ondertussen ging ik naar de Bestuursacademie en haalde mijn makelaardij.” Ze verving Hanneke Zuidema, eerst waarnemend en daarna definitief. ,,Zo draaide ik bijvoorbeeld mee in de aanstellingsprocedure van de vorige burgemeester.” Als raadsgriffier geeft ze ondersteuning aan de gemeenteraad en de raadscommissies. Ook zoekt ze de ambtelijke informatie die de raadsleden nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen.

Processen

Tijdens deze collegeperiode heeft ze het Maatschappelijk Raadsprogramma opgezet. ,,Dat is waar ik me goed bij voel, processen inrichten.” Toch kiest ze nu voor een baan in het bedrijfsleven. Ze gaat aan de slag bij BMC, een adviesbureau dat met raad en daad helpt bedrijfsvoering binnen overheidsorganisaties te verbeteren. ,,Ik ben toe aan een nieuwe uitdaging,” vertelt Anita van Meerveld. Vorig jaar realiseerde ze zich dat er bijvoorbeeld weer verkiezingen aan zitten te komen. ,,Dat hele proces heb ik al twee keer meegemaakt.” En hoewel het een bijzonder jaar was vorig jaar, besloot ze te solliciteren. ,,2020 was een boeiend jaar. Ik heb er ook veel van geleerd.” De raadsgriffier doelt op de lokale bestuursperikelen. ,,Menselijk gezien zijn het natuurlijk geen leuke dingen, maar inhoudelijk wel interessant.”

Veelzijdig 

Terugkijkend op de afgelopen negen jaar ziet ze vooral de mooie dingen. ,,Raadsleden komen bijvoorbeeld met vragen over moties die ze willen indienen. Dan kijken we samen hoe we het doel kunnen bereiken.” Het is een bijzondere rol omdat je als griffier in een positie zit waar je kunt bijdragen aan de lokale democratie. ,,Soms heeft het college een plan en wil de raad het op onderdelen iets anders. Dan kijken we hoe we dat doel kunnen bereiken,” aldus Van Meerveld. ,,Het is heel veelzijdig.” De Ermelose houdt wel van reuring. ,,Los van de inhoud vond ik het bijvoorbeeld heel stoer dat Desirée Meijsen drie jaar geleden uit de VVD stapte en haar eigen partij begon. ,,Dan help ik uitzoeken welke stappen ze moet volgen.” Van Meerveld: ,,Het leukste van de gemeenteraad is dat je er samen voor Ermelo staat.” Ze hoopt dat raadsleden vooral de verbinding blijven zoeken.