Ria Huibers is vooral geïnspireerd door de natuur

ERMELO - Lijnen en leven, dat zijn de twee sleutelwoorden in het werk van Ria Huibers. Ze tekent al haar hele leven, maar in 2011 besloot ze wat schildermaterialen te kopen. ,,Dat was leuk, maar ach, ik deed maar wat.” Huibers lacht terwijl ze terugdenkt aan die tijd. Nu volgt ze de opleiding aan de Vrije Academie in Nunspeet.

Ria Huibers werkt als docente Biologie op het Christelijk College Groevenbeek in Ermelo. ,,Ook dat heeft een verhaal,” vertelt ze. ,,Ik werd analiste in een laboratorium, iets wat ik hel leuk vond. Daarna kwam de zorg voor de kinderen en hielp ik bij de fysiotherapiepraktijk van mijn man.” Toch wilde Huibers iets anders en ze besloot in 2000 te starten met de docentenopleiding. Nu werkt ze alweer 18 jaar met veel plezier in het onderwijs. ,,Schilderen is voor mij een mooie manier om mijn hoofd leeg te maken.” Het begon als een hobby, maar inmiddels is het een echte passie. Ze exposeert regelmatig en maakt onderdeel uit van de Ermelose kunstgroep StEK.

Lijnen

,,Nadat ik zelf wat geëxperimenteerd had met verf heb ik les gehad van Oya van de Kamp in Harderwijk. Nu volg ik lessen op de academie voor beeldende kunsten in Nunspeet waar ik les krijg van Gerben Koldijk.” Huibers heeft in haar tuin een atelier. ,,Dit waren vroeger paardenstallen, nu heb ik hier een heerlijke plek,” vertelt de Ermelose. Overal hangen portretten van de kleinkinderen, maar ook een portret van haar schoonvader. ,,Een mooie kop,” lacht ze. ,,Voor mij is het belangrijk dat er ogen in zitten. Dan gaat het echt leven.” Huibers wordt vooral geïnspireerd door de natuur. ,,Maar dat doe ik in combinatie met lijnen. Het combineren van abstracte vormen en dieren is hetgeen waar ik me nu vaak mee bezig hou.” Creatief bezig zijn is voor Huibers dan ook heel belangrijk. ,,In mijn atelier kan ik me 100% concentreren. Daar ontstaat iets moois uit.”

Inspireren 

Op de academie in Nunspeet ervaart ze hoe fijn het is om het samen te doen. ,,Het krijgen van feedback en elkaar inspireren, dat is belangrijk,” legt Ria Huibers uit. ,,Dat vind ik ook bij StEK. Samen moeten we zichtbaar zijn, kunst moet gezien worden.” StEK is momenteel op zoek naar een nieuwe locatie. Tot die tijd timmert de stichting online flink aan de weg via sociale media. Ook zal Ermelo van NU regelmatig een kunstenaar in de spotlights zetten.