Luchtmacht oefent tactische elektronische oorlogsvoering

ERMELO/VELUWE – Komende weken zullen er regelmatig militaire helikopters over de Veluwe, en dus ook over Ermelo vliegen. De Koninklijke Luchtmacht is deze periode bezig met oefening TAKS EW, wat staat voor Tactische Elektronische Oorlogvoering en doet dit boven Midden- en Oost Nederland. Normaal gesproken oefenen de piloten van de KLu in het buitenland, waaronder Duitsland, maar door de coronacrisis traint Defensie in Nederland en dat kan hoorbaar en soms zelfs voelbaar zijn.

De militaire helikopters oefenen tot en met vrijdag 5 februari boven delen van Oost- en Midden-Nederland. Dit gebeurt op werkdagen tussen 9:00 en 23:00 uur. Tegelijkertijd vindt er ook een andere kleinere oefening plaats die eindigt op 12 februari. Dat meldt het Ministerie van Defensie. Helikopters van het Defensie Helikopter Commando (DHC) trainen samen met de Koninklijke Landmacht in tactische elektronische oorlogsvoering. Tijdens deze oefening worden de helikoptervliegers opgeleid en getraind in omstandigheden waar het vliegen onder verhoogde radardreiging een grote rol speelt. Aan de oefening doen de Apache gevechtshelikopter en de Cougar transporthelikopter mee. De oefening is vooral gericht op het tactisch laagvliegen en vliegen bij duisternis. Vandaar dat de training tot in de avond doorgaat. De vliegers leren om missies uit te voeren onder verhoogde radardreiging.

Klachten

Er wordt gevlogen van maandag 25 januari t/m vrijdag 29 januari van 9:00 tot 22:30 uur, maandag 1 februari tot/met vrijdag 5 februari van 9:00 tot 22:30 uur en van maandag 8 februari t/m vrijdag 12 februari 9:00 tot 22:30 uur. Eventuele klachten over geluidsoverlast kunnen worden ingediend via het gratis telefoonnummer 0800-0226033 of via het online klachtenformulier op https://www.defensie.nl/onderwerpen/vliegbewegingen/klachten-geluidsoverlast