Duurzaamheidsvoordeel verdween snel

ERMELO - Afgelopen weken is de Bio-energie-centrale van sportcomplex Calluna ontmanteld. Deze centrale heeft slechts vijf jaar gedraaid. Inmiddels is deze warmtebron al 15 jaar buiten gebruik. Wat ooit begon als duurzaam initiatief, bleek al snel onrendabel.

De Bio-energie-centrale is in 2005 feestelijk in gebruik genomen. De warmte-opwekking werd gedaan met Bioline V en deze werd omgezet in warmte en elektriciteit voor het zwembad en de sporthal. Er werd een overcapaciteit aan energie/elektra geleverd die tegen een vergoeding werd teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.

Rendabel

Het sportcomplex kreeg, mede daarom, in december 2010 de prijs ‘Groenste zwembad van Nederland’. De reden dat na vijf jaar gestopt werd met de Bio-energie-centrale was dat de grondstofprijs (Bioline V) dermate hoog werd dat de centrale niet meer rendabel was. Daarnaast betaalden de elektriciteitsbedrijven steeds minder voor de teruglevering van stroom aan het elektriciteitsnet. ,,Het leasecontract kon worden beëindigd zonder financieel nadeel voor de gemeente,” meldt de persvoorlichter van de gemeente Ermelo. ,,In de eerste vijf jaar waren er voldoende opbrengsten, ook door de teruglevering van elektriciteit aan het net.”

Prijs

In 2011 is er nog onderzocht of de bio-energie-centrale nog in gebruik kon worden genomen. Echter: de basisbrandstofprijs was nog steeds hoog en de eerdere duurzaamheidsvoordelen werden teniet gedaan door de nadelen van CO2 uitstoot. ,,Het is nu een logische stap dat de bio-centrale wordt ontmanteld,” aldus de woordvoerder.