Moet het Raadhuisplein autovrij worden?

ERMELO - Wethouder Laurens Klappe wil zelf ook geen parkeergarage in Ermelo. Vorige week lieten verschillende politieke partijen weten dat een gebouwde parkeervoorziening geen draagvlak krijgt. Klappe zegt wel dat hij een overeenkomst heeft uit te voeren ten aanzien van de ontwikkelingen Markt 2.0.

Met een digitale maquette hoopt het college binnenkort te laten zien waar er nog mogelijkheden zijn. Er zal gepuzzeld moeten worden omdat er ook een bomenmotie ligt. Maar er moet ook duidelijkheid komen over het aantal parkeerplaatsen dat gerealiseerd moet worden. Gaat het om 338 waar de gemeenteraad akkoord mee is gegaan? Of moeten er 360 parkeerplaatsen komen zoals beschreven in de overeenkomst met de projectontwikkelaars? ,,Natuurlijk willen de ondernemers zoveel mogelijk parkeerplaatsen, dichtbij de winkels," zegt Klappe.  Vijf jaar geleden besloot de gemeente Ermelo mee te werken aan de uitbreiding van de Plus, het realiseren van een nieuw pand voor de Action en verbouwing van de Aldi. Toenmalig wethouder Jan van den Bosch sloot een overeenkomst met de projectontwikkelaars.

Bomen

In 2016 dienden de ChristenUnie, Progressief Ermelo, BurgeBelange Ermelo en de SGP een motie in om dertien monumentale bomen in dit gebied te behouden. De vier partijen wilden dat het college de waardevolle bomen en de houtwal in het  bestemmingsplan ongewijzigd over zou nemen waardoor  ze dus niet zomaar zouden kunnen verdwijnen. Van den Bosch gaf vervolgens aan dat hierdoor een knelpunt zou ontstaan. Daarnaast leeft er binnen de politiek de wens dat het Raadhuisplein autovrij zou moeten worden. ,,Als de raad mee wil bewegen, komen we vast tot een goede oplossing," zegt Klappe mild. Hij vindt dat men door stellig Nee te zeggen tegen een parkeergarage, wegloopt van de verantwoordelijkheid. Overigens is de wethouder ook met de projectontwikkelaars in gesprek. Daaruit blijkt dat de prioriteit ligt bij de parkeerplaatsen in de blauwe zone. Dan gaat het om 250 plaatsen. Ook is er een optie om in de hoek van de Chevallierlaan, achter het gemeentehuis, parkeerruimte te realiseren.