WerkCentraal

'Het is geen verwijt aan mijn voorganger, slechts een constatering'

ERMELO - Vijf jaar geleden presenteerde de toenmalig wethouder Jan van den Bosch omvangrijke plannen voor de locatie De Markt. Hij noemde het destijds ‘de meest essentiële ingreep van de herinrichting van het centrum’. Nu, vijf jaar later, lijkt het vooral een kostbare, maar onontkoombare ontwikkeling. Van den Bosch zei dat het hele project de gemeenschap niks ging kosten. ,,Een beetje naïef,” stelt wethouder Laurens Klappe.

Klappe windt er geen doekjes om. ,,Jan van den Bosch heeft gedacht, door een beetje creatief te schuiven, wel aan voldoende parkeerruimte te komen.” Voor het project zou wat gemeentegrond verkocht worden. Ook was er een paviljoen op de kaart ingetekend, wat geld zou opbrengen. En als klap op de vuurpijl kwam er een motie van de raad waardoor een groot deel van de bomen moest blijven staan. ,,Het is overigens geen verwijt aan mijn voorganger, slechts een constatering.” Het is een traject waar de gemeente een aantal jaren geleden is ingestapt. ,,Het klopt dat ik toen ook in het college zat. Maar de handtekening was al gezet voordat het in het college besproken was,” vult Klappe nog aan.

 

De consequentie van díe handtekening is dat er binnenkort een grote parkeergarage verrijst aan de Chevallierlaan. Een gebouw waar 270 auto’s in kunnen parkeren. Althans dat is nu het voorstel. ,,De minst slechte oplossing,” noemt Klappe het. ,,Trajecten duren lang, het zijn verworven rechten en er liggen goedgekeurde bestemmingsplannen.” Wat de wethouder betreft zit er niets anders op dan een gebouwde parkeervoorziening te realiseren. Over de kosten doet hij op dit moment geen uitspraak, maar het gaat om miljoenen. En dat is een geheel ander plan dan vijf jaar geleden. In 2015 stelde Leo van der Velden (destijds fractievoorzitter van de SGP) blij te zijn te kunnen constateren dat ondernemers plannen kunnen maken zonder direct geld van de gemeenschap te willen. Zijn fractie had toen moeite met het onttrekken van de parkeerplaatsen achter de ING en Apotheek. Van der Velden had daar betere plannen voor: ,,Mogelijk kan het gebruikt worden voor parkeren voor minder-validen of kort parkeren. Misschien kan er zelfs een overdekte fietsenstalling worden gerealiseerd.’’

Kwaliteitsslag

Van den Bosch sprak over een echte kwaliteitsslag. En ook Laurens Klappe vindt dat dit deel van het centrum aanpak verdient. Maar de uitspraak dat de risico’s voor de gemeente te overzien zijn, pakt nu wat anders uit. Er verdwijnen dertig parkeerplaatsen bij de Aldi. Hiervoor in de plaats komen nieuwe winkels. Mede daarom moeten er in het totaal wel 360 parkeerplaatsen gerealiseerd worden. ,,Dat is de opdracht uit de anterieure overeenkomst. We hebben nog geprobeerd of we dit konden oplossen in het bouwproject de Hooge Riet. Maar toen dat niet lukte, bleef er nog slechts één optie. Namelijk dat je de lucht in gaat.” Er zal dus een gebouw verrijzen aan de Chevallierlaan, naast het gemeentehuis. Klappe: ,,De Markt was geen optie, het Raadhuisplein ook niet. De Chevallierlaan is dan de minst slechte.”