‘Vanwege knellende voorwaarden niet meegedaan met de aanbesteding’

ERMELO – InteraktContour biedt vanaf 1 juni geen dagbesteding meer aan de 102 cliënten met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) in de gemeente Ermelo en Harderwijk. De locaties worden noodgedwongen gesloten omdat vanuit de gemeenten knellende voorwaarden worden gesteld waardoor InteraktContour niet meer de kwalitatieve en veilige zorg kan bieden.

InteraktContour biedt specialistische dagbesteding aan deze specifieke doelgroep, maar ook aan hun naasten en mantelzorgers in de gemeenten Nunspeet, Elburg, Putten, Harderwijk, Ermelo, Oldebroek en Zeewolde. Vanwege de nieuwe voorwaarden van de betrokken gemeenten heeft InteraktContour niet meegedaan aan de aanbesteding voor de dagbesteding. Nicole Teuwsen, manager Maatschappelijke Ondersteuning bij InteraktContour licht het besluit toe: ,,Wij werken met onze gespecialiseerde kennis op het gebied van niet aangeboren hersenletsel met cliënten aan persoonlijke doelen. Dat is echt maatwerk. Het vraagt veel zorg en aandacht van onze medewerkers. Onder de nieuwe voorwaarden voor dagbesteding kunnen wij dat niet op een verantwoorde manier doen. Ook willen wij onze medewerkers niet blootstellen aan onverantwoorde werkdruk. Wij willen op professionele wijze zorg blijven bieden.” InteraktContour gaat de locaties op de Henriëtte van Heemstralaan in Ermelo en De Aanleg in Harderwijk per 1 juni sluiten.

Begrijpen

Voor de cliënten is het dé plek om er uit te zijn, om mensen te ontmoeten. ,,Hier begrijpt iedereen elkaar, want iedereen heeft hersenletsel. En de begeleiding begrijpt mij ook want ze weten hoe ze met me om moeten gaan.’’ Vertelt een deelnemer. Seniorcoach Bessel Feenstra is teleurgesteld. ,,Ik had hier ambities, ik wilde bouwen hier, maar we zijn nu aan het afbouwen. ,,Ik maak me zorgen, een aantal deelnemers zitten in m’n hart en het is erg verdrietig want ik weet niet wat er van hen terecht zal komen.’’ Nicole Teuwsen, manager maatschappelijke ondersteuning InteraktContour, doet een oproep aan de gemeente en aan de politiek om nogmaals goed na te denken. ,,Is dit wat u wilt bereiken om deze doelgroep hun specifieke dagbesteding te onthouden? Ik hoop dat u van harte nadenkt over het besluit en dit wilt heroverwegen.’’ Uiteraard is InteraktContour al op zoek naar een nieuwe plek voor de 102 cliënten en hun naasten. De cliënten voor wie de dagbesteding wordt gefinancierd vanuit de Wet Langdurige Zorg (WLZ), blijven welkom op dagbestedingslocaties in Nunspeet, Epe en Nijkerk. ,,Daarnaast doet InteraktContour wel gewoon mee met de aanbesteding van de gemeenten voor individuele begeleiding van cliënten thuis. Hopelijk mogen we deze zorg continueren,’’ aldus Teuwsen.

Videomanifest

Vanwege zijn betrokkenheid bij InteraktContour maakte de Harderwijker videograaf Evert Blijsie een videomanifest. 

Met dit videomanifest doet Blijsie een dringende oproep aan de betrokken zeven gemeenten om de voorwaarden van de aanbesteding nogmaals tegen het licht te houden zodat InteraktContour op een verantwoorde manier de zorg aan deze kwetsbare groep kan blijven geven.