UWOON trekt boetekleed aan

ERMELO – Directeur-bestuurder Fleur Imming van woningcorporatie UWOON trekt het boetekleed aan. ,,Er is nogal wat aan de hand,” aldus Imming. ,,We hebben te laat geconstateerd dat het ernstig is.”

Deze uitspraak deed Imming tijdens een bewonersavond van de prefab-woningen op de Driesprong. Ze hoopt nu echt een verbeterslag te kunnen maken. Volgens haar is het een complexe opdracht aangezien het gaat om zowel de constructie, de installaties, maar ook de staat van het beton. De sfeer in de buurt is gespannen. Er is een hoop frustratie onder een aantal bewoners. Het vertrouwen is weg. Voor sommigen is het dan ook moeilijk de onafhankelijkheid van het geselecteerde adviesbureau te accepteren. Otto Pasker van Duinwijck (het bureau dat door UWOON is gecontracteerd) wil niemand naar de mond praten. ,,UWOON heeft uiteindelijk ook een probleem. Zij zijn niet de veroorzaker van het probleem, de aannemer is verantwoordelijk. Maar natuurlijk moeten we ook kijken of de tekeningen kloppen en of er wordt uitgevoerd wat er op de tekeningen staat. We moeten nu alle varianten gaan onderzoeken.”

Spijt

Zeker is dat er woningen zijn die niet voldoen. Vraag is of het ontwerp -de tekeningen- of de uitvoering niet goed is. Inmiddels heeft UWOON spijt van de realisatie van deze prefab-woningen. ,,Misschien hebben we ze iets te snel neergezet zonder zeker te weten of het voldoet aan de kwaliteit,” stelt de directeur-bestuurder. ,,We hebben dingen niet gedaan die we hadden moeten doen.” Daarom kwam UWOON al eerder met het aanbod voor huurcompensatie, maar die ging pas in vanaf september 2020. Maar daar is Imming van teruggekomen. ,,We moeten huurcompensatie bieden vanaf de oplevering.” Imming: ,,Sommige bewoners hebben angst voor de constructie. Ik heb gezien dat er echt beweging in de betonconstructie zit. We hebben informatie van Slokker nodig. Dat heeft eerste prioriteit.” Pasker begrijpt de emotie van bewoners. ,,Duinwijck zal ook de berekeningen controleren die de gemeente Ermelo heeft goedgekeurd en het is ook belangrijk wat UWOON afgesproken heeft met Slokker. Ook daar zullen we naar kijken.”

Betonvloer buigt door

Inmiddels is Pasker wezen kijken in een aantal woningen. ,,Ik zie dat de betonvloer doorbuigt, maar dat is niet om helemaal in paniek te raken. Het is niet fijn, maar op basis van wat ik gezien heb zie ik niet het gevaar. Wel moet er een oplossing komen.” Ontruimen is wat Pasker betreft dus niet nodig. Ook de schuurtjes zijn ondeugdelijk gebouwd. De verbindingen tussen de betonwanden laat veel te wensen over. Overigens is het bouwen van de schuurtjes vergunningsvrij. Daar zijn dus ook geen bouwtekeningen van. UWOON is iedere week met Slokker in gesprek, maar dat gaat minder soepel dan Fleur Imming had gehoopt. Slokker heeft wel uitgesproken om mee te werken aan het onderzoek.