Ermelo Remembers 75 + 1 jaar bevrijding

ERMELO - Leerlingen van drie basisscholen en Christelijk College Groevenbeek hebben samen met kunstenaars van Stichting Ermelo's Kunstcollectief (StEK) 36 fietsen beschilderd in het kader van bevrijding. Precies 76 jaar geleden lag Gelderland in de frontlinie tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Op 18 april 1945 werd Ermelo bevrijd.

De fietsen hebben een opvallende plaats gekregen in het centrum van Ermelo. Dit is de start van Ermelo Remembers. Komende week zal het centrum verder aangekleed worden in het thema bevrijding. Verschillende organisaties hadden vorig jaar gezamenlijk een feestelijk programma voorbereid. Echter COVID-19 gooide roet in het eten. Daarom werd besloten om het een jaar te verschuiven. En hoewel er nog steeds niet veel mogelijkheid is om iets te vieren, wil de organisatie het moment van vrijheid niet helemaal overslaan. Op verschillende manieren zal er aandacht zijn voor de bevrijding in 1945. 

Fietsen

Een groep kunstenaars van StEK heeft samen met leerlingen van vier scholen uit Ermelo (Groevenbeek, Julianaschool, Klokbeker, Beatrixschool), 36 oude fietsen beschilderd. Deze fietsen zijn in de Stationsstraat op verschillende locaties neergezet. Aan iedere fiets hangt een bordje met een slogan, gebaseerd op de gestolen (‘gevorderde’) fietsen door de Nazi’s in ’40-45. De fietsen zijn te vinden tussen het station en het Molenaarsplein.

Prijsvraag

Voor met name scholieren is er een prijsvraag aan gekoppeld. Op elk bordje komt een letter te staan. Deze letters vormen samen een zin. Onder de winnaars worden een aantal leuke 'kunstzinnige' prijzen verloot. Deelnameformulieren zijn af te halen op de scholen en bij de VVV Ermelo.