Gerrit Jan van D tijdelijk opgevangen in de zorg

ERMELO – Gerrit Jan van D. heeft een huisverbod opgelegd gekregen. Dit is opgelegd door burgemeester Dorine Burmanje. Zij noemde de situatie van het gezin afkomstig uit Ruinerwold twee weken geleden een van 'verhoogde dijkbewaking'. ,,We houden de situatie nauwlettend in de gaten. Voor ons is het welzijn, de veiligheid en de privacy van de kinderen prioriteit," aldus Burmanje.

Het gaat allereerst om een tijdelijk huisverbod van tien dagen. Hiervan is overigens de helft van de tijd al verstreken. Het huisverbod werd namelijk op 28 april opgelegd. Dit omdat de veiligheid van de kinderen niet gewaarborgd kon worden. Voor Gerrit Jan van D. is een plek gevonden in de zorg.

Driehoeksoverleg

Er is structureel een driehoeksoverleg tussen de gemeente, de politie en het Openbaar Ministerie. Burmanje: ,,Zoals eerder aangegeven doen we er samen met politie en zorginstellingen alles aan om daar waar zich veranderingen in de woon-/leefsituatie van de jong volwassenen uit Ruinerwold voordoen, dat in goede banen te leiden. Met als doel de veiligheid en rust van de jong volwassenen te waarborgen. Dat doen we met uiterste zorgvuldigheid.” Vanmiddag meldt persvoorlichter Petra Obbes het volgende: ,,Met de komst van vader, na zijn vrijlating, is de situatie veranderd. We hielden dat met diverse partijen nauwlettend in de gaten. We ontvingen signalen, dat de veiligheid van de jong volwassenen door de aanwezigheid van vader onvoldoende gewaarborgd kon worden. Dat maakte een passende interventie noodzakelijk. Onze burgemeester heeft vader daarom per 28 april een tijdelijk huisverbod (ex artikel 2 Wet tijdelijk huisverbod) opgelegd.” Maandenlang verbleven de kinderen in alle rust in Ermelo. Vader Gerrit Jan van D trok er begin maart, na zijn vrijlating, bij in.