Bas van der Mooren nieuwe voorzitter Oranjevereniging

ERMELO - Vanmiddag legde Jan Urbach, voorzitter van de Oranjevereniging voor de laatste keer een krans bij het monument aan de Horsterweg. Hij draagt zijn voorzitterschap over aan Bas van der Mooren. Urbach blijft nog een jaar betrokken als adviseur.

Eigenlijk zou luitenant-kolonel KL b.d. Bas van der Mooren vorig jaar al de voorzittershamer overnemen, maar vanwege COVID-19 veranderde de agenda. Overigens werd hij al ver voor COVID-19 benaderd voor het voorzitterschap. ,,Maar omdat ik al langere periode twee andere bestuursfuncties binnen de Ermelose gemeenschap vervul dacht ik aanvankelijk dat iemand anders ‘aan de beurt zou zijn’,” zegt Van der Mooren. Toch had men specifiek het oog op deze vrijwilliger en de organisatie hield vol. ,,Ergens past het wel goed bij mij gezien mijn achtergrond als hoofdofficier b.d. van de Koninklijke Landmacht. Ik heb zodoende veel ceremonies meegemaakt en weet dat ook te vertalen naar de burgermaatschappij. Het geeft me ook energie omdat ik weet dat mensen vertrouwen in mij hebben.”

Niet lichtvaardig

Over die ceremonies denkt Van der Mooren overigens niet lichtvaardig. ,,Juist nu kunnen we laten zien wat de Nationale Herdenking en gedenkdagen werkelijk voor ons betekenen. Dan moet alles tot in de puntjes kloppen en dient er maximale aandacht te worden besteed aan voorbereiding en uitvoering.” De nationale herdenking op 4 mei is volgens Van der Mooren nog steeds een fundamentele ceremonie die de gebrachte offers voor onze onafhankelijkheid tot in de vezels en zenuwen raakt. ,,Koningsdag is natuurlijk van een wezenlijk ander karakter, maar niet minder belangrijk voor ons om onszelf er van te doordringen dat ook dit een gedenkdag is die we moeten koesteren om onze identiteit als land te koesteren. Beide dagen zijn momenten waarop landelijke nationale gevoelens en waarden uitgedragen kunnen worden op lokaal niveau.” Daarin ziet de kersverse voorzitter voor zichzelf een schone taak weggelegd die hij met zijn levens- en werkervaring zal proberen zo goed mogelijk te vervullen.

Kostbaar gedachtegoed

Ondanks dat festiviteiten ook dit jaar niet doorgaan, ontdekt Van der Mooren wat er allemaal bij komt kijken. De overdracht is wel degelijk begonnen. ,,Het is daarbij heel goed om te benadrukken dat ik daarin niet alleen sta,” legt de voorzitter uit. ,,Binnen en buiten de Oranjevereniging kom ik veel gelijkgestemden tegen die bereid zijn om dit kostbare gedachtegoed te blijven cultiveren. Zelfs in Coronatijd of beter gezegd juíst nu is het belangrijk om die saamhorigheid te onderhouden. Ik vind het een eer om dit de komende jaren te mogen doen.