Eeuwfeest voor meneer Schimmel

ERMELO - Op 5 mei 1921, precies honderd jaar geleden, zag meneer Schimmel, het levenslicht. Waarnemend burgemeester Dorine Burmanje feliciteerde hem met deze mijlpaal in het Henriëtte van Heemstra Huis in Ermelo.

Meneer Schimmel noemt het een wonder. In zijn kinderjaren is hij namelijk aan de dood ontsnapt. ,,Ik kreeg toen hersenvliesontsteking. De dokter zei dat er niets aan te doen was. Het was erop of eronder," vertelt hij. ,,De volgende dag werd ik wakker en toen was ik genezen." Schimmel is het grootste deel van zijn leven boer geweest. ,,Ik wilde altijd al boer worden en dat is gelukt. Ik heb tot bijna mijn 87e onder de koeien gezeten." Oorspronkelijk komt hij uit De Valk, een buurtschap zo’n tien kilometer ten oosten van Barneveld. In 1938 is hij verhuisd naar een boerderij in Barneveld. Hier heeft hij zeventig jaar gewoond. Hij trouwde op 12 mei 1953. ,,Er is een handvol kinderen uit voortgekomen." Op 24 februari 2001 overleed zijn vrouw. Inmiddels woont deze honderdjarige alweer dertien jaar in het Henriëtte van Heemstra Huis. Hij vindt het er heerlijk. ,,Ik ben vroeger nooit op vakantie geweest. Nu heb ik al dertien jaar vakantie!"

Tevreden

In 2019 heeft meneer Schimmel als lid van de belevingswerkgroep, de nieuwbouw van het Henriëtte van Heemstra Huis geopend. Het nieuwe gebouw is volledig ingericht op de ouder wordende mens met een visuele beperking. Er zijn brede en lege gangen, gidslijnen, opvallende kleuren en een sprekende lift. Ook de activiteiten die ze aanbieden zijn ingericht voor slechtziende ouderen. Dit draagt allemaal bij aan het woongenot. ,,Ik heb bijna geen zorg nodig, ik doe bijna alles zelf," aldus Schimmel. Op de vraag welke tegeltjeswijsheid hij wil meegeven zegt hij: 'Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.' Hij is ontzettend dankbaar voor iedere dag. ,,We zijn allemaal mensen van de dag, maar op deze leeftijd telt dat dubbel. Ik ben een tevreden mens."