'Zwemmen om koppeltjes zwanen heen'

ERMELO - Iris van Aurich organiseert een cursus openwater zwemmen op Strand Horst in Ermelo. ,,Een aantal jaren terug ging ik met een zwemmaatje ook in de zomer op strand Horst zwemmen om zo meer kilometers te kunnen maken,” vertelt de Ermelose zwemster. ,,Toen heb ik mijn liefde voor het zwemmen in de natuur ontdekt. Ik kom helemaal tot rust in het koude water. Als ik lange slagen maak, dan zie ik de prachtige zandbodem onder mij door glijden, de zonnestralen maken prachtige patronen in deze zandbodem.”

Dit gevoel wil ze graag delen met anderen. Daarom is er via Mijnzwemcoach (initiatief van de KNZB) nu een openwatercursus. Aurich heeft jarenlang zwemtrainingen gegeven. ,,Toen mijn kinderen hun zwemdiploma's hadden behaald zijn zij lid geworden van Triton Putten. Die vereniging had al snel door dat ik een zwemachtergrond had en toen ben ik daar training gaan geven. Ik ben in die tijd zelf lid geworden van DWK in Barneveld, omdat daar een actieve mastergroep was. Ook heeft mijn dochter destijds de overstap gemaakt naar die vereniging, zodat zij op een hoger niveau kon gaan zwemmen.” Het bijzondere van openwater zwemmen is bijvoorbeeld het zwemmen om koppeltjes zwanen heen. ,,Soms moeten wij uitkijken en zetten de zwanen hun veren uit, waardoor wij toch maar omkeren en geen risico nemen. Vanochtend was er een grote groep ganzen, die zich snelden naar het water met allemaal jonkies bij zich. In het openwater zwem ik nooit alleen, altijd gaan er één of meerdere zwemmaatjes met mij mee. Ik geniet ervan om hun af en toe wat tips te geven, waardoor zij ook nog meer gaan genieten.”

Basistechnieken

Het programma openwater zwemmen basis is bedoeld voor zwemmers die nog niet veel ervaring hebben met zwemmen in het openwater en hierover graag meer willen leren. Er worden tips gegeven over onderwerpen als veiligheid, zwemmen in een groep en navigeren. Daarnaast wordt er gewerkt aan het verbeteren van de zwemconditie. Doel is met een veilig gevoel, zelfstandig en met een juiste basistechniek in het openwater te kunnen zwemmen.