Decibelmeter schiet omhoog

ERMELO - Met drie maal hoera op t Weitje toonden zo’n tweehonderd mensen aan dat het evenementenbeleid dat vorige week is vastgesteld onwerkbaar is. De decibellenmeter schoot in no time voorbij 85 dB(A),de eenheid waarin de sterkte van het geluid in verreweg de meeste gevallen wordt weergegeven, en dat terwijl het beleid voor feesten max 70 dB(A) toestaat.

Initiatiefnemer van deze ‘demonstratie’ IJme Woensdregt noemde het nieuwe evenementenbeleid een soort verwurging. ,,ieder dorp heeft zijn feesten, in de zomer geven ze je energie voor de winter. Het zorgt voor sociale cohesie en na een feest vind je mensen weer leuk,” aldus Woensdregt. ,,Maar als je om negen uur ’s avonds de muziek terug moet zetten naar 70 dB(A) dan ga je gewoon naar huis en de volgende keer kom je niet meer.” De woorden waren duidelijk. Twee politieke partijen nemen het terug op de agenda. ,,We willen volgende week tijdens de politieke avond vragen stellen en we denken aan een nieuwe motie,” aldus Bart van der Knaap (BurgerBelangen Ermelo).

Proefevenementen

Aanwezig was ook wethouder Laurens Klappe. ,,We hebben ruimte gegeven om twee proefevenementen te organiseren met ’s avonds geen extra beperking van nog een keer 5 dB. om te kijken wat dit doet.” Hij zegt dat dit beleid door de raad gedragen is. Het geluidsrapport van Geluidmeesters is aangegeven dat cat. II evenementen ’s avonds met 5 dB verminderd zou moeten worden van 75 dB(A) naar 70 dB(A) en van 88 dB(C) naar 83 dB(C). Dat is, ten opzichte van het vorige evenementenbeleid nog een extra beperking. Om te kunnen onderzoeken in hoeverre dit voor extra geluidsoverlast zorgt voor omwonenden, wil het college dit ook samen met de organisator en de omwonenden uittesten. Wanneer dat getest moet worden hangt af van organisatoren. ,,Daar gaan wij niet over,” aldus de wethouder.

Tegenwerping

Woensdregt: ,,Dit evenementenbeleid gaat niet alleen over feesten op t Weitje. Ook buurtbarbecues, voetbalfeestjes, kerkdiensten in de openlucht en concerten van Crescendo krijgen hiermee te maken. Het organiseren van evenementen wordt een hel. Iedereen klaagt over tegenwerping en het gebrek aan steun van de gemeente.” Volgens Woensdregt moet de gemeente duidelijk zijn over wat men echt wil. ,,Het kan natuurlijk dat je geen feesten in het dorp wil, maar zeg dat dan. Zeg hardop dat je dat niet wil, dan kan iedereen zijn conclusies trekken. Nu wordt er niks gezegd, maar komt er een beleid waar niemand mee uit de voeten kan. Deze raad heeft een klus teruggegeven aan het college om het beleid strenger te maken en meer rekening te houden met de klagers. het effect is dat het een onwerkbaar beleid ligt.” Het zal dus naar alle waarschijnlijkheid terugkomen in de raad. De raad, die vooral sprak over het groene gras op ’t Weitje, het evenementenbier en de kans op gehoorschade. De raad die hierover al ruim drie jaar discussieert.