Stikstofplannen onacceptabel voor voortbestaan boeren

ERMELO – Volgende week woensdag, 7 juli, wordt er weer een grote demonstratie in Den Haag verwacht door de boeren. Maar ook regionaal zullen boeren protesteren. Ook vanuit Ermelo klimmen er weer boeren op de trekker om hun geluid te laten horen. De boeren, en dan met name die uit het Groene Hart en de Gelderse Vallei, voelen zich ernstig bedreigd in hun bestaansrecht door onder meer plannen om die streken te ‘ontboeren’ ten gunste van woningbouw, bossen en zonnevelden.

De acties worden gecoördineerd door Farmers Defence Force (FDF) en Agractie. Zij zetten de acties naast elkaar op. Het kan niet zo zijn dat grote delen van ons land wordt leeggekocht en de boeren dus geen toekomst meer hebben’, aldus Farmers Defence Force. Zij keren zich dan ook tegen het stikstofbeleid. Het uitgelekte advies van de overheid laat zien dat de boeren in het Groene Hart en de Gelderse Vallei uitgekocht zullen gaan worden, zodat ‘hun’ ammoniak en stikstof niet meer kan neerdalen op de kwetsbare Veluwse natuur. Want, dat stikstof, met name de hoge stikstofconcentraties, de grote boosdoener is, daar zijn de onderzoekers het wel over eens. Overigens staan de boeren daar heel anders in. ,,Wat ons betreft is het vanzelfsprekend dat we met z'n allen beter voor de aarde moeten zorgen en iedereen hier verantwoordelijk voor is, maar dit advies is zeker niet de juiste oplossing!’’,, aldus een van de lokale boeren. Wat betreft Agractie is het motto van de actiedag ‘Ruimte voor de boer’. Dit is zowel letterlijk dat er grond beschikbaar moet blijven voor landbouw, maar ook in de zin van milieuruimte. ‘Voldoende grond, voldoende middelen, voldoende meststoffen, boeren moeten kunnen boeren,’ aldus de actiegroep.

Desastreus plan

Kalverhouders Annemarie en Mattijs van Malestein van de Telgterweg zijn boos. Boos op het voorstel wat er ligt en de consequenties die dit heeft. ,,Het is een heel desastreus plan is voor de gehele agrarische sector in Nederland. Het kenmerkende mooie cultuurlandschap wat al eeuwenlang is opgebouwd door hardwerkende boeren en burgers staat op het punt vernietigd te worden en de karakteristieke cultuur-historische
dorpskernen zullen hun waarde verliezen. Geen klompenpaden meer door de landerijen maar tussen de zonnepanelen, geen kenmerkend boerenlandschap meer, geen weidevogels meer en noem maar op’’ . Agractie Nederland coördineert de landelijke actie en Farmers Defence Force coördineert de regionale acties door heel Nederland. Van Malestein refereert aan een stuk geschreven door Harry en Nanda van de Pol, melkveehouders uit Putten. ,,Hier kunnen wij ons helemaal in vinden’.’

 Oproep

Stel je voor:
Je hebt er hard voor gewerkt en het is je gelukt! Je hebt je droomhuis kunnen bouwen!
Een prachtige huis in een oer-gezellige buurt met alles waar je blij van wordt om de hoek: je familie, je kerk, die leuke sportclub, je lieve vrienden etc.
In één woord: genieten!
Totdat... Je op een dag hoort dat je je heerlijke huis verplicht moet verlaten. En dat niet alleen: die leuke baan waar je zoveel plezier uit haalt? Zeg die ook maar op: je moet ook ander werk gaan zoeken. Alles waar je hard voor hebt gewerkt gaat je ontnomen worden door de overheid.
Ondenkbaar zo'n nachtmerrie toch?
Nou.. niet helemaal. Althans voor ons dan...... de boeren.
Er ligt een advies op tafel om de stikstofproblematiek op te lossen : alle boeren in het Groene hart en de Gelderse vallei worden weggevaagd om ruimte te maken voor woningbouw, zonnevelden en bossen. Vinexwijken te midden van de natuur, waarbij de identiteit van een mooi hollands gebied en landschap verloren gaat.
Dat betekent dat ook wij onze boerderij vaarwel zouden moeten zeggen!
De plek die van generatie op generatie doorgegeven is, waar wij vol passie met elkaar samen werken voor onze dieren, waar het niet erg is dat het werk nooit klaar is want het is onze uitgekomen droom.
Wat ons betreft is het vanzelfsprekend dat we met z'n allen beter voor de aarde moeten zorgen en iedereen hier verantwoordelijk voor is, maar dit advies is zeker niet de juiste oplossing!
Vind jij dit plan ook te bizar voor woorden?
Sluit je dan aan bij het grote landelijke protest op woensdag 7 juli! Start je trekker, auto, neem de trein, de benenwagen en kom naar Den Haag! Laten we er met elkaar voor zorgen dat dit belachelijke desastreuze advies geen waarheid gaat worden!

Namens de boeren van Nederland