Volkszanger veroorzaakt tranen en een lach

ERMELO – Cock Andreae is er nog stil van. Vanmorgen werd deze bekende Ermeloër verrast met een privé optreden van volkszanger Egbert Dijkhuis. De locatie was de tuin van het Buurtzorgpension waar Andreae sinds enkele weken verblijft.

Egbert Dijkhuis had speciaal voor deze gelegenheid over Cock een songtekst geschreven. Hiermee onderschreef de zanger de bijzondere rol die hij heeft in dit dorp. Zo werden linken gelegd met de snackbar die Andreae jarenlang runde, maar ook zijn werk bij de Kanovijver en de verbindende rol die de Ermeloër zijn hele leven vervulde.

Tranen

Tot tranen geroerd was de 79-jarige fritoloog. ,,Het was een grote verrassing,” zei hij na afloop. ,,Ik heb wel wat tranen gelaten. Het was heel bijzonder dat Egbert speciaal voor mij kwam.” Overigens vond Dijkhuis het ook heel bijzonder om dit te kunnen doen. ,,Vorige week belde Jan Morren me op met de vraag of ik dit optreden wilde doen. Ik heb gelijk mijn geluidsman Gerrit Ruitenbeek en zijn vrouw Lia gebeld. En natuurlijk was hij ook gelijk enthousiast.” Dijkhuis maakte een ode, zoals hij het zelf noemde, met een lach en een traan. ,,Ik heb op de melodie van de Vrolijke Koster ter plekke iets voor Cock verzonnen.” Hij refereerde zelfs aan de gele sokken van Cock, ditmaal zonder zwart (de kleuren van DVS'33). ,,Cock was heel blij en zei tegen me: 'Dijkhuis, je krijgt een lach en een traan op mijn gezicht. Dat heb je mooi gedaan!'”

Behandelingen

Het is een belevenis waar Cock Andreae de komende tijd op kan teren. Dat heeft hij ook nodig, want komende week zal hij worden bestraald in Zwolle. ,,Ik laat het over me heen komen,” zei de Ermeloër gisteren nog. Hij voelt zich nog altijd gedragen door alle mensen die hem berichtjes en kaarten sturen. Dat het geen makkelijke weg wordt, weet hij. Reden temeer om hem met regelmaat een kaarte te sturen of hem te verrassen op welke wijze dan ook. ,,Ik waardeer dat enorm!” aldus Andreae.