Monumentaal groen hergebruiken in eigen tuin

ERMELO – Zo’n veertig ‘struikrovers’ hadden zich aangemeld om op het monumentale terrein van De Hooge Riet struiken, planten en zelfs boompjes te scoren. Een vorm van hergebruik die steeds meer bekend wordt in Nederland. Doordat het terrein deels een herbestemming krijgt, verdwijnt er ook veel groen. Heijmans, de eigenaar van het terrein, wilde Ermeloërs de mogelijkheid geven om een stuk groen mét geschiedenis, te verwerven en schakelde de stichting Struikrovers in.

Medewerkers van stichting Struikrovers lopen rond om te helpen met het uitgraven van struiken en boompjes. Er is zelfs een kleine dragline geregeld. Er liggen schoppen, werkhandschoenen en kruiwagens; aan alles is gedacht. Maar de meeste mensen die groen komen halen, hebben eigen spullen meegenomen. Esmeralda Willemsen van Heijmans schat dat er toch wel zo’n tachtig mensen aan de gang zijn om voor eigen tuin groen te halen. ,,Sommigen rijden zelfs een paar keer met een volle aanhanger heen en weer,’’ lacht ze. ,,Het zijn vooral Ermeloërs, maar ook mensen van verder weg, zelfs een uit Scheveningen.’’ De mensen mogen net zoveel groen halen als ze nodig hebben, maar alleen uit de aangegeven plekken. ,,De Rododendron wordt toch wel het meeste gehaald, al doet de vlinderstruik en blauwe regen het ook goed,’’ vertelt Marieke van der Zeijden, de lokale afgevaardigde van Stichting Struikrovers. ,,Eigenlijk is struikroven een uit de hand gelopen buurtinitiatief dat in 2017 is ontstaan in twee Eindhovense buurten, Woensel - West en Hemelrijken. Het biedt een oplossing het circulair maken van bestaand groen bij sloop, herinrichting of nieuwbouw.’’

Vanzelfsprekend

Volgens Van der Zeijde slaat zo’n tachtig procent van het groen wel weer aan, mits op een goede manier herplant wordt. ,,Het doet ons goed dat we dit mogen doen. We zorgen op deze manier dat hergebruik van groen onder de aandacht wordt gebracht bij gemeentes en projectontwikkelaars. Daarbij streven wij ernaar dat Struikroven als vast onderdeel wordt geïmplementeerd in elk sloop- en renovatieproces in Nederland. Er moet een vanzelfsprekendheid komen om bestaand groen te behouden van sloop en renovatie en her te gebruiken.’’ Deelnemers moesten zich van te voren opgeven. Van der Zeijden: ,,Maar, er waren van de week al mensen geweest die het groen zijn wezen uitzoeken.’’ Bij een auto met aanhanger zijn drie generaties bezig met het inladen van grote struiken rododendron en ander groen. ,,We wonen sinds kort in de nieuwe wijk De Loohof en hebben een grote tuin in te richten. Daar kunnen we deze struiken goed voor gebruiken.