Nieuw programma Omroep Max over modeltreinbouw

ERMELO – Omroep Max zendt vanaf woensdag 13 oktober een nieuw programma uit: De Grote Kleine Treinencompetitie. In dit programma strijden zes modeltreinbouwers met een eigen team om de mooiste en meest creatieve modelspoorbaan te realiseren. Ook een team uit Ermelo doet hieraan mee.

Creatieve wedstrijdprogramma’s zijn populair. Bijvoorbeeld LegoMasters, Heel Holland Bakt en zo zijn er nog wel een aantal te bedenken, doen het qua kijkcijfers erg goed op de Nederlandse televisie. De Grote Kleine Treinencompetitie is een Nederlandse variant op een Brits format The Great Model Railway Challenge wat op de Engelse televisie al twee seizoenen een groot succes is. Elke aflevering wordt er aan de hand van een thema binnen enkele dagen een compleet nieuwe wereld gecreëerd. De tijdsdruk, het samenwerken en het in elkaar schuiven van de verschillende onderdelen van de modelspoorbaan maken het elke aflevering weer spannend. Het programma wordt gepresenteerd door André van Duin, de jury bestaat uit Diane Meyboom en Evan Daes. Daarnaast is er in elke aflevering een deskundig jurylid die gericht is op het thema. De juryleden zullen de bouwwerken vooral creativiteit, bouwkwaliteit en techniek beoordelen. Het winnende team verdient naast De Gouden Locomotief een plek op een grote modeltreinenexpositie in Nederland én mag enkele weken een modelbaan tentoonstellen op het station van Utrecht Centraal.

Jury

Diane Meyboom is een internationaal erkend miniatuurkunstschilder en maakt opvallend verfijnde, geschilderde miniatuurschilderijtjes die exact getrouw zijn aan de authentieke en wereldberoemde schildermethodes. Ze maakt dit stuk voor stuk met de hand en is hiermee een grote bekendheid in de poppenhuiswereld geworden. Evan Daes begon zijn carrière bij de Belgische Spoorwegen, maar is inmiddels hoog aangeschreven en bekend als modeltreinbouwer in Nederland, België en daarbuiten. Hij bouwt modelspoorbanen en diorama’s volgens verschillende thema’s en schalen en streeft er vooral naar om een realistische sfeer na te bouwen. Daes heeft met zijn eigen modelbanen op meerdere (inter)nationale modelexposities gestaan en mocht zich twee keer winnaar noemen van de award op On traXS, de modelexpositie van het Spoorwegmuseum in Utrecht.

Thema

In de eerste aflevering staat het thema ‘Film’ centraal. De teams moeten een modelbaan bouwen die refereert aan of geïnspireerd is op een bepaalde film waar treinen een rol in spelen. Het is aan de teams om deze opdracht op hun eigen creatieve en spectaculaire manier uit te werken. De films Unstoppable, Back to the Future 3 en Harry Potter worden omgetoverd tot modelspoorbaan. Op de derde en laatste bouwdag van deze aflevering maakt de Nederlandse filmregisseur Tim Oliehoek zijn opwachting als gastjurylid. Met zijn expertise op filmgebied gaat hij de modelbanen mede beoordelen op scenario, special effects en of de rol van de trein goed is verwerkt in het complete verhaal.