'Leven als God in Frankrijk'

ERMELO – Een prachtig blauwe hemel, de gemoedelijke sfeer, bijna rijpe druiven en wijn om te proeven; alle ingrediënten waren zaterdag aanwezig voor een perfecte Open Dag op Wijngaard Telgt.

,,Leven als God in Franrijk,” zei een van de vrijwilligers terwijl ze een witte wijn inschonk. Verschillende mensen hielden een wijnproeverijtje. Tussen de druivenranken liepen gidsen met groepen belangstellenden op de anderhalf hectare grote wijngaard. Zo ontdekten mensen wat er bij het telen van druiven komt kijken. Tel daar de imker Henk van Diermen en de zalmrokende Henk Reijerse bij op en het feest is compleet.

Vrijwilligers

Hennie en Jan van den Ham begonnen in 2005. Nu, ruim 15 jaar later is het een hele organisatie waarbij het stel kan rekenen op een groot aantal vrijwilligers. ,,Binnenkort krijgen ze bericht dat de druiven ver genoeg zijn om geplukt te worden en dan staan ze er,” weet Hennie van den Ham. Gedurende het jaar helpen ze ook met het plaatsen van de afrastering en het aanbrengen van de bedrading waarlangs de scheuten geleid worden, maar ook het ‘verpakken’ van de druiven om ze te beschermen tegen insecten.

Awards

Inmiddels zijn er op de Ermelose wijngaard verschillende druiven aangeplant; Regent, Johanniter, Pinotin, Cabernet Blanc, Rondo. Natuurlijk was er ook veel aandacht voor de wijnen waarmee Van den Ham afgelopen week drie bronzen awards won. En voor wie van zoet hield, tijdens de Open Dag waren imker Henk van Diermen en zijn vrouw aanwezig met verse honing. Hij heeft bij Wijngaard Telgt zijn bijenkasten staan.