Heijmans heeft de sleutel om iets unieks te creëren

ERMELO - De Hooge Riet is in vele opzichten een bijzonder terrein met een hele lange en bijzondere geschiedenis. ,,Een plek waar we echt iets kunnen toevoegen, iets moois voor het dorp,” vertelt Bas van den Broek die verantwoordelijk is voor het groen en de ontwikkeling van het gebied. Heijmans wil het rijksmonument, het gebouw en het park, in ere herstellen. ,,En met dat laatste beginnen we. We gaan eerst het park teruggeven aan Ermelo!”

Projectontwikkelaar Marcel Sinte Maartensdijk is zich ervan bewust dat Heijmans het zichzelf niet gemakkelijk heeft gemaakt. ,,Maar we denken met de huidige plannen dat we voor de nieuwe bewoners een ultieme plek kunnen creëren en dat we de sleutel hebben om hier iets unieks te realiseren. Wij zijn trots dat de helft van de woningen gekocht is door Ermeloërs en dat dertig procent komt uit de directe omgeving.” Op deze manier is het dan ook een aanvulling op de huizenmarkt.

Verbetering van groen

Heijmans hecht veel waarde aan het behoud en de verbetering van het groen op de Hooge Riet. ,,Wat er is moet je vooral omarmen,” aldus Bas. Zichtlijnen worden in ere hersteld en door te ‘schoenlepelen’ worden zoveel mogelijk waardevolle bomen gespaard. Onlangs konden mensen op het terrein ’struikroven’ en zo struiken, planten en zelfs boompjes scoren. Een vorm van hergebruik waaraan de projectontwikkelaar graag meewerkt. Tegelijkertijd moet men constateren dat er mooie, oude bomen staan, maar dat er door achterstallig onderhoud en beheer veel van de oude kwaliteit verloren is gegaan. Zeker is dat niets doen hier geen optie is. ,,Dat hebben de laatste jaren ons geleerd. Wat je ziet is verpaupering en verval.” Met het plan zoals het er nu ligt versterken we de biodiversiteit.”

Duizend bomen 

Op de Hooge Riet staan in totaal meer dan 1000 bomen. Om het in goede staat op te leveren en woningen te kunnen toevoegen moeten er ook een aantal waardevolle bomen gekapt worden. Hierbij geldt natuurlijk een herplantplicht. 50% zal herplant worden op terrein De Hooge Riet en 50% in de gemeente Ermelo. Sinte Maartensdijk refereert aan de bezoekers van de Open Dag. ,,We vroegen alle belangstellenden (zo’n 3000) naar tips en tops. En die kregen we. Belangrijk was dat het monument gespaard moest blijven inclusief de karakteristieke kenmerken. Ook het park werd enorm gewaardeerd en moest behouden blijven. Vaak hoorden we de tip: begin zo spoedig mogelijk!”