Van Dalfsen slaat innovatieve weg in

ERMELO - Dirk Jan van Dalfsen heeft de Groene Pauw Award gewonnen. Hij is namelijk een bijzondere pilot gestart. Van Dalfsen is een ambachtsman en schapen zijn hem het liefste. Het schapen scheren is onderdeel van zijn werk. Maar het feit dat wol momenteel een afvalproduct is, raakte hem enorm. Dirk Jan ging daarom op zoek naar mogelijkheden. ,,Het is een natuurproduct met kwaliteit, maar momenteel is het verworden tot afval. Weggooien is goedkoper dan verwerken.” Daar heeft de ondernemer ontzettend veel moeite mee en dat leidde uiteindelijk tot een bijzonder product.

De Ermelose ondernemer ging op zoek naar de kwaliteiten van schapenwol en ontdekte een methode hoe hij van wol een voedingsstof kan maken. Zo maakte hij van een ‘waardeloos’ product een groeibevorderende korrel dat nieuw plantenleven stimuleert. Schapen worden in Nederland gehouden voor hun vlees, melk of het begrazen van natuurgebieden. De 1,5 miljoen kilo aan wol die zij jaarlijks produceren komt nu op de afvalberg. ,,Maar wol heeft een enorm absorptievermogen (tot 3,5 keer het eigen gewicht),” vertelt Dirk Jan van Dalfsen. ,,En dat is fijn als we bijvoorbeeld hele droge zomers hebben. De schapenwol is als het ware een 'waterreservoir' in de grond. Dat zorgt tijdens droge periodes voor watertoevoer naar bomen en planten.” Tegelijkertijd levert schapenwol voedingsstoffen zoals stikstof, kalium en fosfaat. ,,Het is dus een echte bodemverbeteraar.”

Bemesting

Momenteel krijgt Dirk Jan van Dalfsen ondersteuning van de Wageningen Universiteit. Verschillende partijen zijn ontzettend geïnteresseerd in deze nieuwe, duurzame vorm van bemesting. In Nederland is schapenwol als mestbestanddeel namelijk nog niet beschikbaar. Daar willen Dirk Jan van Dalfsen, Gemeente Ermelo en een aantal ondernemers verandering in aanbrengen. ,,We ontwikkelen nu een proces waarmee we schapenwol kunnen omzetten naar mest in palletvorm.” Hij toont verschillende bakjes met korrels. Door de wol tot korrels te persen is het mestproduct gemakkelijk strooibaar en goed doseerbaar. De Ermeloër heeft al heel wat uren geïnvesteerd in dit project, een kostbaar, maar vooral waardevol onderzoek. De vochtige schapenwolmest maakt namelijk de grond ook losser, waardoor de wortels meer zuurstof krijgen. ,,De overlevingskans van jonge aanplant ligt met het gebruik van deze korrels vele malen hoger.”

Eerlijke prijs

Dirk Jan van Dalfsen raakt er niet over uitgepraat; het is zijn passie. Hij vertelt dan ook dat er met een dergelijk product in Oostenrijk al hele goede ervaringen zijn opgedaan. ,,En naast dat het een mooi product is, helpen we op deze manier ook de schapenboeren. Op termijn kunnen zij ook weer een eerlijke prijs krijgen voor de schapenwol.” Als de wol een nieuwe functie krijgt, bijvoorbeeld als voedingsstof, dan komt er ook weer waardering voor dit natuurproduct en dat is waar deze ondernemer voor gaat.