Wel met pensioen, maar toch altijd aanwezig

ERMELO - Op de dag dat dorpsicoon Cock Andreae werd begraven, stierf er een andere markante Ermeloër: Luuk Dooijewaard. Velen kennen hem van café De Vos, DoDo Eetsalon of FC Horst. Dooijewaard stierf gisteren op 72-jarige leeftijd in De Arcade. Hij was al geruime tijd ziek.

De opmerking over Cock Andreae is niet voor niets gemaakt. Andreae ging, nadat hij bij de VAD vertrok werken bij Dooijewaard - daar leerde hij het horecavak - en werd zelfs peetvader van zoon John. Dooijewaard kreeg drie kinderen, een zoon en twee dochters, Tannie en Claudia. Dooijewaard was ook nauw betrokken bij FC Horst waar hij jaren in het eerste elftal speelde en zelfs nog een tijd technisch coördinator was. Volgens FC Horst-voorzitter Henk van den Bosch was ‘Luuk één van de FC Horsters van het eerste uur. Zonder Luuk en zijn vrijdenkende companen was er nu geen FC Horst geweest’. Zoon John speelde in navolging van zijn vader ook jarenlang bij de club uit Horst en ook in het eerste elftal. Maar ook dochters Claudia en Tannie hebben veel voetbalstappen staan op sportpark De Adelaar.

Politiek

In 1984 besloot Dooijewaard zijn vleugels uit te slaan naar het dorp en kocht daar een pand waar hij met zijn broer Eetsalon Do-Do wilde beginnen. Echter dat ging niet zonder slag of stoot: binnen de lokale politiek,maar ook vanuit de andere horecacollega’s kwamen er bezwaren. Maar, en dat kenmerkt de vasthoudendheid van Dooijewaard, de eetsalon kwam er en werd succesvol. Dochter Tannie nam later de zaak over. Vasthoudend was Dooijewaard ook als voorzitter van de plaatselijke afdeling van Horeca Nederland. De Horecavereniging werd in 1975 opgericht en Dooijewaard werd de eerste voorzitter. Bij alles wat ook maar iets met horeca in Ermelo te maken had, was Dooijewaard zodoende betrokken. Hij heeft in die periode veel, heel veel discussies gevoerd met de lokale bestuurders over met name de sluitingstijden.

Spanje

In 2000 nam Henk Lubbersen het iconische café in Horst van Dooijewaard over en vertrok Dooijewaard met z’n vrouw naar Spanje om daar te genieten van zijn ‘vervroegd’ pensioen. Echter, achter de schermen bleef hij zich altijd inzetten voor de Ermelose horeca.
Luuk Dooijewaard wordt begraven in Ermelo. De familie condoleren kan op woensdagavond 3 november van 19:30-20:30 uur in De Varenhof. De uitvaart is op donderdag 4 november om 13.30 uur.