Ermelose Kunstenaars van alle markten thuis

ERMELO – Vanwege het vijfjarig jubileum van StEK werd gisteren haar nieuwe expositie in hun galerie in de Enk door wethouder Hans de Haan geopend. Te zien zijn kunstwerken van StEK-leden, kunstenaars van Ateliers en Galerie Leonardo da Vinci en leerlingen van Christelijk College Groevenbeek.

Van de jongste kunstenaars van Groevenbeek, tot het oudste StEK-lid, Viktor Majdandzic (90) waren ze aanwezig. De Ermelose kunstenaars die zich vijf jaar geleden hadden verenigd in stichting Ermelo’s Kunstcollectief (StEK) om hun kunstwerken te zien hangen én natuurlijk om te socializen met hun collega’s. Wethouder Hans de Haan is blij om Kunst en Cultuur in zijn portefeuille te hebben, immers kunst is zoveel meer dan alleen de kunstwerken. Kunst stimuleert en speelt een belangrijke rol in de openbare ruimte. ,,De kunstenaars van StEK hebben met deze galerie een mooie plek, maar helaas moeten de kunstenaars ook dit pand op termijn weer verlaten. De gemeente zal er alles aan doen om mee te werken in de zoektocht naar een eigen galerie.’’ Met een toost opende De Haan de jubileumexpositie.

Glossy

De kunstenaars van StEK zijn niet alleen actief in hun eigen atelier, maar laten zich graag zien op andere plekken. Zo organiseren ze workshops en lezingen in Museum Het Pakhuis, maar ook in bijvoorbeeld De Schaapskooi. Tijdens Fête de la Musique organiseert StEK een Kunstmarkt en recent hebben de kunstenaars, samen met Groevenbeekleerlingen, in het kader van hun jubileum de bouwwand aan het Raadhuisplein beschilderd. Bij een lustrum hoort een magazine. Het bestuur van StEK heeft daarom besloten een eigen Glossy te laten maken waarin uiteraard de kunstenaars een grote plek innemen. Natalie Overkamp, van ZebraBlauw tekst&beeld tekende voor de redactie, vormgeving en uitvoering van dit magazine.

Onstaan

StEK is feitelijk ontstaan uit een reeks van initiatieven op het gebied van beeldende kunst. Dat begon in 1993 met de Atelierroute en dat smaakte naar meer. In 2010 besloten de Ermelose kunstenaars zich aan te sluiten bij de stichting Kunstkring NW-Veluwe. Maar in de negentiger jaren van de vorige eeuw was er in Ermelo ook al een kunstenaarsgenootschap: Kunstzinnig Ermelo’s Genootschap (K.E.G). Dit Genootschap bestond uit veertien professioneel werkende beeldend kunstenaars, waarvan er overigens nog drie deelnemer zijn van StEK: Viktor Majdandzic, Harry van Zomeren en Netty Lanser. Vanuit de Ermelose kunstenaars werd in 2014 een stuurgroep gevormd om als volwaardig partner van de gemeente nauwer betrokken te kunnen zijn bij het ontwikkelen van de plannen op kunst- en cultuurgebied. In maart 2016 werd besloten tot de oprichting van een stichting en deze werd op 12 december 2016 gerealiseerd: StEK was een feit.