De kleurrijke jaren '70 in een tijdschrift

ERMELO – Ermelo heeft een eigen magazine, geheel in het kader van 50 jaar Ermelo zelfstandig. Vandaag nam wethouder Hans de Haan het eerste exemplaar van dit jubileummagazine in ontvangst. ,,Een mooi magazine met veel variatie en verhalen, voor elk wat wils,” zei hij, bladerend door het blad.

Vijftig jaar geleden kreeg Ermelo een eigen burgemeester en een eigen gemeentehuis. ,,Waar een nieuwe raad mocht vergaderen,” aldus de wethouder. Hij wijst op een foto van raadslid Frans Snoek. Journalist Marco van den Berg hield speciaal voor deze gelegenheid een interview met de Ermeloër die bijna vijftig jaar betrokken was bij het lokale bestuur. In het magazine wordt uitgebreid stilgestaan bij de veranderingen in deze gemeente. ,,We zijn een grote gemeente waar heel veel gebeurt,” vertelt De Haan. Het mag wat hem betreft dan ook geen dorp meer genoemd worden.

Oude foto's

Het idee van het magazine kwam van Natalie Overkamp en Gert Hofsink. Zij werden hierin gesteund door de gemeente waarna er uiteindelijk een kleurrijke ‘glossy’ is gekomen. ,,Dat werd mede mogelijk gemaakt door The Vanneau Foundation,” vertelt Overkamp. ,,En we kregen alle medewerking van het Streekarchivariaat. Ondanks de lockdown zorgde men ervoor dat we alle benodigde foto’s op tijd kregen aangeleverd.” Zo zijn veel oude foto’s in het blad afgedrukt en konden er mooie artikel worden geschreven over dat wat er vijftig jaar geleden is gebeurd. ,,Ook laten we Bert Koppe aan het woord. Deze ondernemer maakte in 1974 met zijn bedrijf plaats voor het nieuw te bouwen gemeentehuis,” aldus Overkamp. ,,Daarnaast is er veel aandacht voor de komst van burgemeester Veen. De inwoners pakten in 1972 groots aan. Er werd een optocht georganiseerd. De burgemeester en zijn vrouw werden warm onthaald in Ermelo. Grappig is dat we, als het goed is, ook dit jaar weer een nieuwe burgemeester krijgen.”

Geschiedenis

De makers hebben menig uurtje gestoken in het magazine. Hofsink: ,,We vinden het leuk om de verhalen uit de geschiedenis op deze manier onder de aandacht te brengen. Wat dat betreft smaakt het naar meer.” De diversiteit van de verhalen in het magazine is groot. Zo sleutelen jongeren aan 'oude brommers' en vertellen de ondernemers van nu wat de trends in de jaren '70 waren. Het magazine wordt deze week huis-aan-huis bezorgd. Voor wie het niet heeft gehad: het is ook af te halen bij de VVV, PLUS Berntsen en de bibliotheek.