‘Eerst doen, dan daarna wel verder formeel regelen’

ERMELO - De Ermelose basisscholen zijn klaar om Oekraïense vluchtelingkinderen onderwijs te geven. Vanaf aanstaande maandag kunnen er aan vijftien kinderen al les worden gegeven. Daarvoor is op de Koningin Julianaschool alvast een leeg klaslokaal ingeruimd met meubilair en spullen. Hoeveel er daadwerkelijk komen, is nu nog niet bekend.

,,Het is beter om nu al op voorhand zaken op te pakken en te regelen,’’ vertelt Henk Norder, bestuurder van de VPCO Ermelo. ,,We hebben dit in overleg met de gemeente en álle Ermelose basisscholen opgepakt waarmee we vanaf nu zo’n vijftien kinderen kunnen opvangen. De verwachting is dat er de komende weken zo’n dertig tot veertig kinderen in Ermelo verblijven.’’ In eerste instantie kunnen de vijftien kinderen op de Julianaschool onderwijs krijgen, maar mochten dit er meer worden, dan gaat de VPCO in overleg met andere basisscholen die ook al hebben aangegeven hier aan mee te willen werken. Ook Christelijk College Groevenbeek bereidt zich al voor op jeugdige vluchtelingen en doet op termijn mee voor jongeren die vervolgonderwijs nodig hebben.
‘Eerst doen, dan daarna wel verder regelen’, is het devies van de scholen.

Google Translate

,,Morgen horen we van de gemeente om hoeveel kinderen het zal gaan, want eerder was er nog niet echt een overzicht om hoeveel vluchtelingen het gaat,´´ vertelt. Giralda Broekhuizen, directeur van de Julianaschool. ,,En dan gaan we het eerst maar doen en zien dan wel verder. We hebben al van veel kanten hulp aangeboden gekregen en daar zijn we blij mee. Toen we de ouders van onze kinderen over dit initiatief informeerden werden er in no time spelletjes en speelgoed gebracht.´´ Het lokaal wat de school beschikbaar stelt, staat nog niet leeg, maar met wat ´inschikken en opschuiven´ ontstond er ruimte. Broekhuizen: ,,ICT- materiaal kregen we van collegascholen en wij hadden zelf nog wat meubels. Het is fijn dat de samenwerking tussen de scholen zo positief is. Dan blijkt in zo’n situatie hoe je elkaar kunt helpen. We hebben ook een oproep gedaan voor mensen die Russisch en/of Oekraïens spreken, maar zonder tolken is onze ervaring dat je met Google Translate ook een heel eind komt. Daar kun je dan heel blij mee zijn,’’ lacht ze.

Welkom

Hoe het verder zal gaan, is nu nog niet bekend. Maar, de scholen bekijken het positief. En, ze gaan gewoon aan de gang. ,,Dit soort zaken moet je ook per dag bekijken. We zien wel hoe het loopt. We rekenen vooralsnog op een half jaar, zo lang kunnen we het in ieder geval volhouden,’’ aldus de directeur. Henk Norder geeft tot slot nog aan dat wanneer particulieren vluchtelingen hebben opgevangen en daar zitten ook kinderen bij zijn, men deze kan aanmelden bij de gemeente Ermelo. Want het onderwijsprogramma is vooralsnog niet alleen voor de officieel geregistreerde vluchtelingen. ,,Ik kan me namelijk ook voorstellen dat mensen die hulpgoederen naar Oekraïne gebracht hebben en weer terug komen, wellicht vluchtelingen hebben meegenomen. Deze zijn in ieder geval ook welkom op de scholen.’’ aldus Norder.