'Scherven van geluk' in Ermelo 

ERMELO - Met zijn allen een grote laat-middeleeuwse pottenbakkersoven bouwen die het ook nog doet. Dat is de bedoeling van het project ‘Scherven van geluk Ermelo’. Initiatiefnemer Robbert van der Horst wil met dit project namelijk een onderdeel van de bloeiende pottenbakkers-industrie reconstrueren, die Ermelo rond 1300 rijk was in het gebied dat nu Branderskamp heet. In het najaar zullen kinderen potten gaan maken die op het verleden zijn geïnspireerd. Die potten worden dan gebakken in de hout gestookte oven.

Opgravingen hebben aangetoond dat hier sprake was van een heus industrieterrein, dat de regio bediende met huishoudelijke potten en pannen én nijverheidsproducten. Inspiratie voor het project ‘Scherven van geluk Ermelo’ vormden onder meer de kratten met potscherven in Museum Het Pakhuis die in 2014 zijn opgegraven en schoongemaakt door de werkgroep Archeologie van de Oudheidkundige Vereniging Ermeloo.

 

Van der Horst is beeldend kunstenaar, producent, bouwer en radio-archeoloog uit Ermelo. Sociaal artistieke projecten noemt Robbert zijn werk, ofwel projecten die mensen van verschillende achtergronden, leeftijden en vakgebieden met elkaar verenigen. Daarom ligt de nadruk bij dit project ook op de uitdaging om het met zijn allen te doen. “Er zijn dan wel fundamenten van verschillende ovens in de grond gevonden, maar we weten niet precies hoe ze eruit zagen. Al zijn er wel voorbeelden van, nergens is een hele oven gevonden. Om een dergelijke oven te bouwen gaat dan een hele puzzel worden, een zoektocht die ik niet in mijn eentje kan doen.” Doe mee, zodat de eerste echte proefstook van de pottenbakkersoven plaats kan vinden op zaterdag 20 augustus tijdens het Oogstfeest Horst en Telgt.

Bouwen

Het bouwen van de pottenbakkersoven gebeurt van 11 mei tot 9 juli op de zaterdagen en woensdagen bij het atelier van Robbert aan de Watervalweg 162. Belangstellenden zijn welkom op de informatieavonden die op 12 en 20 april om 20.00 uur plaatsvinden in Museum Het Pakhuis ( inloop 19.30 uur ). Tijdens deze avonden wordt verteld wat precies de bedoeling is van het project, en hoe jij jouw steentje bij kan dragen. Robbert: “ Iedereen die nieuwsgierig is naar het verhaal van een stukje ambachtelijke geschiedenis van Ermelo is welkom.” Ga voor alle informatie naar de website www.schervenvangelukermelo.nl