Slim autobanden op spanning brengen

ERMELO – Sinds enkele dagen staat er op de parkeerplaats van het Kerkelijk Centrum een Slimme Bandenpomp. Iedereen kan gratis gebruik maken van deze pomp om de autobanden op spanning te brengen en daardoor geld te besparen. Deze Slimme Bandenpomp is een initiatief van Banden op Spanning en de Provincie Gelderland.

De gele paal op de parkeerplaats van het Kerkelijk Centrum, hoek Groeneweg-Dirk Staalweg heeft al heel wat nieuwsgierigheid gewekt. Daarnaast zijn er ook al een aantal automobilisten die hun banden hebben opgepompt. En met op spanning gebrachte autobanden wordt er niet alleen geld bespaard, maar ook CO2-uitstoot. ,,Een te lagen bandenspanning zorgt voor meer slijtage van de banden, zorgt ook voor een hoger brandstofgebruik en daardoor onnodige uitstoot,’’ weet wethouder Duurzaamheid: Leo van der Velden. ,,Het is fijn om als gemeente Ermelo voor iedereen de mogelijkheid te bieden gebruik te maken van deze Slimme Bandenpomp. Het scheelt in de portemonnee en draagt bij aan minder uitstoot.’’ Ruim zestig procent van alle automobilisten rijdt met een te lage bandenspanning. Dit veroorzaakt onnodige uitstoot van CO2 en fijnstof. Maar ook een langere remweg kost de automobilist onnodig veel geld aan brandstof en bandenslijtage. Een zo goed mogelijke bandenspanning bespaart automobilisten jaarlijks dus ook geld. Met deze Slimme Bandenpomp kan de automobilist wel honderd euro per jaar besparen.

Software

De Slimme Bandenpomp is ontwikkeld door Band op Spanning. Deze pomp werkt volledig op zonne-energie van het eigen zonnepaneel. Door de luchtpompen die nu bij tankstations zijn te vinden, rijden automobilisten vaak alsnog weg met een te lage spanning. Software in de Slimme Bandenpomp zorgt wel voor de beste spanning. Deze slimme pomp wordt geplaatst op veel bezochte locaties zoals bouwmarkten, supermarkten en sportvelden. Gebruikers kunnen gratis hun autobanden oppompen, en via een eenvoudig toetspaneel de juiste spanning opzoeken. Zelfs op basis van het kenteken. Na gebruik staat de meting en besparing op brandstof en geld in beeld. Op initiatief van het Gelders Energie Akkoord wil de provincie Gelderland, samen met de organisatie Band op Spanning in elke Gelderse gemeente minimaal 1 Slimme Bandenpomp plaatsen. Daarom betaalt de provincie net zoals Band op Spanning mee aan de kosten. De gemeente investeert 2500 euro. Meer informatie is hier te vinden. De parkeerplaats ligt aan de Jeugdkant in Ermelo.