Verkeersexamen voor basisschoolleerlingen

ERMELO – Dinsdag werd door Veiligverkeer Nederland (VVN) het praktisch verkeersexamen afgenomen. 264 leerlingen van de groepen 7 en 8 van tien Ermelose basisscholen vertrokken de gehele dag door voor het praktisch verkeersexamen. De ‘examenroute’ was met zorg door de heer Walma van het Team Wijkservice van de gemeente Ermelo uitgezet. De negen controleposten werden door (groot)ouders bemenst.

Wethouder Vogelsang van Mobiliteit gaf samen met Jaap Verburg, voorzitter van de VVN Ermelo - Putten het startsein. ,,Het is voor hun veiligheid op straat belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd kennis hebben van de verkeersregels,” benadrukte Vogelsang. ,,Ik hoop dat zij zich die regels blijven herinneren wanneer ze ouder worden. Hulde en dank aan VVN en de (groot)ouders dat ze hier een succes van willen maken.”


De kinderen moesten een route door het dorp rijden van zo’n twintig minuten en werden onderweg nauwlettend gadegeslagen door controleurs. Er wordt tijdens het praktijkexamen getoetst of de kinderen de kennis en verkeersregels ook in de praktijk brengen. En of ze zich op de weg veilig en verantwoord gedragen en goed kunnen inspelen op verkeerssituaties. Voordat er meegedaan kon worden werden de fietsen ook gecontroleerd op veiligheid. De fiets wordt nagekeken op vijftien punten. Uiteraard of de verlichting werk, of de remmen goed staan afgesteld, of er een bel aanwezig, maar ook wordt gecontroleerd of de banden voldoende spanning hebben en of er bijvoorbeeld op beide trappers reflectoren zitten. En nu is het wachten op de uitslag.