Samenwerking tussen organisaties, bedrijven en gemeente

ERMELO - Meer dan 75 Oekraïners wonen sinds kort in Ermelo. Een aantal heeft ook al werk gevonden. Nederland heeft zich opgeworpen voor opvang van vluchtelingen. Via veiligheidsregio Noordoost Gelderland worden vluchtelingen aangemeld in Ermelo en zorgen gemeente, vrijwilligersorganisaties en ondernemers voor huisvesting en opvang.

Maar voordat deze structuur ontstond is het Diaconaal Platform Ermelo eind februari al in beweging gekomen. De in Oekraïne werkzame Puttense stichting Little John vroeg om huisvesting. Onlangs is er zelfs naar Polen gereden om daar mensen op te halen. Omdat het niet de verwachting is dat de instroom binnenkort stopt is er extra ruimte gemaakt voor nog eens 27 vluchtelingen, en de zoektocht naar meer locaties gaat door.

Vakantiewoningen

Inmiddels staat er een crisisstructuur waarin ook Rotary Ermelo een belangrijke rol speelt. Acht vakantiewoningen worden beheerd door Rotary en de eerste bewoners zijn daar inmiddels ondergebracht. Er is een actieve samenwerking ontstaan met het Diaconaal Platform Ermelo, de gemeente, Vluchtelingwerk Nederland, ’s Heeren Loo, Welzijn Ermelo en stichting Present.

Bedrijven en instellingen

Verschillende bedrijven en andere instellingen in Ermelo helpen actief mee. Bronkhorst Brandbeveiliging in Speuld leverde blusmiddelen voor de panden, Ducky Dons zorgt ervoor dat de vluchtelingen heerlijk kunnen slapen, HEMA Ermelo draagt bij aan inrichting van de huisjes en kringloopwinkel Boeldag was snel bereid om meubels, bedden en huisraad te leveren. De locaties zijn onder anderen beschikbaar gesteld door HAVO, Van den Brink Vastgoed en de Hervormde Gemeente Ermelo. ,,Ermelo laat zich echt van haar beste kant zien en daar zijn we trots op," zegt Marc van Lier, secretaris van de Rotaryclub Ermelo. ,,Wel vraagt dit waarschijnlijk nog heel lang om veel aandacht immers, er is noodzaak om van crisisopvang naar permanente oplossingen te migreren omdat deze oorlog nog lang duurt. En zelfs bij vrede zal de wederopbouw ook veel tijd in beslag nemen. Daar kunnen de Oekraïners niet op wachten. Het zijn veelal jonge mensen met ambities, persoonlijk interesses en talent. Kinderen moeten naar school en ouderen kunnen aan het werk zodat uiteindelijk iedereen werkt aan zijn of haar toekomst. Daarom roepen we op om deze initiatieven te steunen en hulp te bieden door aanbelding bij Rotary en DPE."