Voetbalvereniging al vijftig jaar aan de bal

ERMELO - Op zaterdag 11 juni viert FC Horst haar vijftigjarig jubileum. De voetbalvereniging ontstond bij een potkachel. Eind jaren zestig was het zomeravond-voetbal mateloos populair. Een aantal jongeren uit Horst en Telgt was ook zeer succesvol in deze competitie. In 1971 wilden de mannen meer, ze wilden op zaterdag gaan voetballen.

Het begon met circa veertig mannelijke leden, een half jaar later volgden ook de dames. Nu, vijftig jaar verder weet men nog steeds van aanpakken. FC Horst 1 speelt stabiel in de 2e klasse, heeft circa 850 leden. En na al die jaren is het slogan nog steeds: 'Sport en gezelligheid gaan hand in hand bij F.C. Horst'. FC Horst begon aan de Zeeweg, maar dat was al snel te klein want ook de jeugd uit Horst en Telgt stond te popelen om te gaan voetballen. Een locatie aan de Buitenbrinkweg bood meer mogelijkheden en in mei 1973 werd de accommodatie officieel geopend. Een knusse gezellige kantine, 4 kleedkamers en 2 doucheruimten. De karakteristieke potkachel in de kantine was voor de vele F.C. Horsters van het eerste uur het symbool van de gezelligheid die er toen in de vereniging heerste.

Groei

Na iets minder dan 10 jaar was FC Horst alweer uit zijn jas gegroeid en realiseerde men met veel vrijwillige handen een prachtig nieuwe accommodatie. Ook extra velden en verlichting werden aangelegd. Na de officiële ingebruikname op 11 december 1982 deed voorzitter Gert van Winkoop een hele gewaagde uitspraak in de krant. ‘Nu onze accommodatie klaar is, gaan we ons richten op de sportieve prestatie. KNVB, we komen eraan.’ Toen kon niemand bevroeden hoeveel waarheid er in de woorden van deze markante voorzitter zat. FC Horst promoveerde, degradeerde, werd kampioen en speelde zelfs een aantal seizoenen in de 1e klasse KNVB. De vereniging maakte een spectaculaire groei door dankzij de ontsluiting van de wijk Drielanden. Een kunstgrasveld en nog eens twee nieuw velden werden aangelegd. Het clubgebouw werd gerenoveerd en vier nieuw kleedkamers werden gerealiseerd. Inmiddels telde de vereniging ruim 800 leden en speelde het 1e team stabiel in de 2e klasse. Zaterdag 11 juni, viert de vereniging haar Jubileumfeest, 50 jaar FC Horst. Een dag vol (sportieve) activiteiten. Klik hier voor het volledige programma.