Meer groen in de tuin

ERMELO - Tegeltaxi en tegelwippen, het zijn nieuwe woorden die bedacht zijn om de tuin te verduurzamen. Wie zijn tuintegels vervangt door groen, kan vanaf juni namelijk stoeptegels gratis laten ophalen door de Tegeltaxi. Met deze taxi stimuleert de gemeente Ermelo inwoners om hun tuin groener en duurzamer te maken. Inwoners die gebruik willen maken van de tegeltaxi kunnen zich aanmelden voor één van de ophaaldagen.

Daarnaast is er een competitie Tegelwippen op de Noord-Veluwe. De gemeente met de meest gewipte tegels, wordt de winnaar van de Noord-Veluwe-poule. Van 21 maart tot en met 31 oktober kunnen inwoners uit deze gemeenten doorgeven hoeveel tegels zij vervangen hebben door bomen, planten of bloemen. De tegeltaxi is dus onderdeel van het Tegelwippen. Inwoners kunnen hun gewipte tegels doorgeven via Veluwe Duurzaam. Daarmee komen er zoveel mogelijk stenen op de teller van elke gemeente. Tijdens het Huis & Tuin Event op 14 mei was de aftrap van de Tegeltaxi in Ermelo. Met de taxi maken we het inwoners makkelijker om tuintegels te vervangen door groen.

Voordelen van een groene tuin

Tegels vervangen door groen, geeft veel voordelen. Zo blijft het ’s zomers koeler in de tuin. Daarnaast trekt een tuin met planten, bomen en bloemen insecten en vogels aan. Dat is goed voor de biodiversiteit. Als er ook regenwater wordt opgevangen in een tuin, blijft de bodem langer vochtig. Daardoor voeden planten zich beter. Inwoners die hun tuin groener maken of regenwater opvangen, kunnen subsidie aanvragen via Veluwe Duurzaam.dominochallenge plus onderin