Kunstenaars vinden na omzwervingen een permanente locatie

ERMELO – Na jaren van omzwervingen in verschillende leegstaande winkelpanden heeft de Stichting Ermelo’s Kunstcollectief (StEK) een vast onderkomen gevonden in de Stationsstraat 72a. De kersverse wethouder van Cultuur Hugo Weidema mocht vanmorgen de opening verzorgen door een lint door te knippen.

Binnen een kwartier hield Weidema zijn eerste twee officiële toespraken als wethouder. Om 11 uur opende hij Fête de la Musique en vijf minuten later de nieuwe kunstgalerie. En dat ging hem goed af. ,,StEK heeft de afgelopen jaren een plaats in de Ermelose samenleving verworven. Het gaat om het maken, het beleven,” zei Weidema in zijn toespraak. ,,En het is mooi te zien hoe er steeds meer samenwerkingen met andere culturele organisaties ontstaan.” De opening gebeurde onder grote belangstelling van een groot aantal kunstenaars en andere belangstellenden.

Kunstcentrum

Eind 2016 werd de stichting opgericht en sindsdien zijn er verschillende exposities geweest. Op de nieuwe locatie wil StEK graag doorgroeien. Daarnaast zullen er ook meer workshops en lezingen worden gegeven. Het plan is om er nog meer een kunstcentrum van te maken. ,,Deze locatie is prachtig en daar zijn we heel blij mee. We kunnen hiervan gebruik maken vanwege een financiële bijdrage van drie partijen,” vertelt Pim Engelsman, voorzitter van StEK. ,,Allereerst de eigenaar van het pand, maar ook de gemeente Ermelo die ons een subsidie voor de komende jaren heeft toegezegd en tot slot de Vanneau Foundation.”