Gemeente Ermelo sluit aan bij Meld Misdaad Anoniem

ERMELO - Burgemeester Dorine Burmanje van Ermelo, burgemeester Harm Jan van Schaik van Harderwijk en burgemeester Henk Lambooij van Putten tekenen een samenwerkingsovereenkomst met Meld Misdaad Anoniem. Anonieme meldingen, die relevant zijn voor de gemeente, komen hierdoor niet alleen bij de politie binnen, maar ook bij de betreffende gemeente. Zo kan, wanneer nodig, meteen actie worden ondernomen.

De meldingen blijven natuurlijk anoniem. Meer dan 200 gemeenten zijn ondertussen aangesloten bij Meld Misdaad Anoniem. Burmanje: ,,Door de aansluiting bij Meld Misdaad Anoniem krijgen wij de anonieme meldingen direct door en kunnen we tijdig handelen. Onze inwoners kunnen een enorme bijdrage leveren aan de veiligheid in onze gemeente door de juiste signalen door te geven. Het feit dat de meldingen te allen tijde anoniem blijven, draagt hopelijk bij aan de bereidheid om verdachte zaken te melden. Zo zorgen we samen voor een veilige gemeente.”

Niet pluis

Vroegtijdig en gezamenlijk optreden helpt bij de aanpak van criminaliteit in het algemeen en ondermijnende criminaliteit in het bijzonder. Criminele activiteiten en ondermijning zijn meestal niet direct zichtbaar. Toch kan het zijn dat bepaalde zaken opvallen, en inwoners dingen zien waarvan ze haarfijn aanvoelen ‘dit is niet pluis’. Deze signalen leveren voor de politie, de opsporingsdiensten en de gemeente vaak waardevolle informatie.

Ondermijning

Criminelen maken steeds vaker gebruik van diensten in de bovenwereld om illegale activiteiten in de onderwereld mogelijk te maken.. Boven- en onderwereld raken zo met elkaar verweven. Normen kunnen vervagen en het gevoel van leefbaarheid en veiligheid neemt af. Dit wordt ook wel ondermijning genoemd. De meldingen bij M. kunnen een grote bijdrage leveren in de bestrijding van ondermijning, Inwoners kunnen meehelpen de gemeente veiliger te maken en criminelen te stoppen door signalen van criminele activiteiten te melden. Het melden bij de politie kan in sommige gevallen een drempel zijn, bijvoorbeeld wanneer mensen een dader kennen of bang zijn voor intimidatie. Melden bij M. biedt dan de oplossing. Meld Misdaad Anoniem is geen onderdeel van de politie en is volledig onafhankelijk. Informatie of een criminele activiteit kan worden gemeld met de garantie dat de melder anoniem blijft. M. geeft alleen de melding door aan de gemeente, politie of andere veiligheids- en opsporingspartners.

Het meldpunt is zeven dagen per week bereikbaar via 0800-7000. Op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur en in weekenden van 9.00 tot 17.00 uur. Daarnaast is het 24/7 mogelijk om iets te melden via een beveiligde omgeving op meldmisdaadanoniem.nl/melden. Bij de politie melden kan via 0900-8844.