´Het heeft wel een beetje een campingsfeer´

ERMELO – Wie gistermiddag over de Julianalaan in Ermelo fietste, zag ballonnenbogen, slingers en veel blije mensen. Daar moest een feestje zijn, kan niet anders. En dat klopt. Woensdagmiddag 22 juni werd de Proeftuin Julianalaan officieel geopend. Een tijdelijk woonproject waar vijftien jongeren maximaal twee jaar kunnen wonen. De proeftuin is een initiatief van de gemeente Ermelo, gemeente Harderwijk, GGz Centraal, Ambulante Hulpverlening Midden Nederland en Kwintes. De jongeren huren de woningen van Uwoon.

Binnen de proeftuin wordt aan jongeren tussen de 18 en 27 jaar een plek geboden waar ze zich kunnen ontwikkelen naar zelfstandigheid en na maximaal twee jaar een stap naar zelfstandig wonen kunnen maken. Op het terrein achter Julianalaan 116 zijn twee woongebouwen gerealiseerd met in totaal vijftien kleine zelfstandige woonlocaties. ,,Zoals je ziet heeft het een echt een beetje een campingsfeer,'' lacht coördinator Jantine van Norden-Vliek. ,,Vanmorgen waren de bewoners lekker bezig om hapjes te maken, cakes te bakken, gewoon erg gezellig.'' Als het officiële moment aanbreekt, mogen twee bewoners de officiële handeling verrichten, gewoon zoals het hoort met het doorknippen van een lintje. Leuk detail is dat een van deze twee bewoners recent zijn kappersdiploma behaalde, dus het knippen was geen probleem en ging hem goed af.

Kippen

Tijdens een officiële opening horen er officiële toespraken gehouden worden. Projectmanager van GGz Centraal, Bas-Jan Stoute, sprak namens de deelnemende zorgorganisaties. Van zowel GGz Centraal als Ambulante Hulpverlening Midden Nederland waren de directies aanwezig. Ook de gemeenten Ermelo en Harderwijk zijn partner in de Proeftuin en de beide nieuwe wethouders Sarath Hamstra (Ermelo) als Maarten Reckman (Harderwijk), met het sociaal domein in hun portefeuille, waren van de partij. Reckman bood de bewoners namens beide gemeentes een kippenhok met kippen aan. Althans, hij deed dit symbolisch middels een bon want het hok was nog niet klaar. Dit cadeau viel erg in de smaak. Immers, het was namelijk een wens van de bewoners om zelf kippen te kunnen houden en dan zelf eitjes te kunnen rapen. Dat kunnen ze nu straks doen in het door Materra gemaakte kippenhok. En daarbij kunnen ze leren verantwoordelijkheid te nemen voor deze huisdieren, wat weer een onderdeel is van de training. Ook ontvingen de bewoners een aantal plantenbakken om het terrein wat op te fleuren, want dat ziet er nu nog wel wat kaal uit. Gelukkig was er vanmiddag niemand die terugkeek op de zaken die in de aanloop misgingen en waardoor de opening moest worden uitgesteld en er zelfs enkele bewoners tijdelijk elders moesten worden ondergebracht. De bewoners zijn nu blij met hun plekje, en daar gaat het immers om.Het was voor de bewoners, maar ook voor de partners en andere deelnemers, in velerlei opzichten een zonnige middag.