Schaap met vijf poten of volbloed Gelders paard

ERMELO - Wie wordt de nieuwe burgemeester van Ermelo? ,,We zoeken een verbinder in hart en nieren. Iemand die samenwerking stimuleert en ervoor zorgt dat belangen bijeen komen en bij elkaar blijven.” Zo schetste Evelien Kars maandagavond de profielschets van het ’schaap met de vijf poten’ ten overstaande van de Gelderse commissaris van de Koning John Berend.

Berends stond nog even stil bij het 50-jarig jubileum van deze gemeente als zelfstandig dorp. ,,U gaat gewoon full swing zelfstandig door en daar heb ik ook alle vertrouwen in,” aldus de commissaris van de Koning. Ermelo is de eerste gemeente in Gelderland waar kandidaten ook via de website kunnen solliciteren. ,,Ook dat is een novum.” Berends twijfelt er niet aan dat de juiste personen zullen solliciteren. In Gelderland zijn er overigens tien gemeenten op zoek naar een nieuwe burgemeester. ,,We hebben bewust de lancering van de verschillende vacatures tegelijkertijd gedaan.” Berends vindt het van groot belang dat er een match moet zijn tussen de kandidaat en Ermelo. Daarnaast hoopt hij op een evenwichtiger burgemeesterskorps, een evenwichtigere verdeling tussen mannen en vrouwen. En dat er in leeftijdscategorieën een betere spreiding zal ontstaan.

Complimenten

De CvdK maakte complimenten aan de raad ten aanzien van de gepresenteerde profielschets en de manier waarop men informatie heeft opgehaald. ,,We zoeken een burgemeester die lef heeft om fouten te maken, maar ook fouten durft toe te geven,” stelde Bart Willemsen namens het CDA. Alle partijen herkenden zich in de profielschets die de vertrouwenscommissie had opgesteld. Voor één-Ermelo is het belangrijk dat het een vrouwelijke burgemeester zal worden. ,,Dit voor de balans in het college waarin momenteel drie mannen zitten.” Pieter Stam (SGP) vindt dat Ermelo de beste burgemeester verdient. ,,Samenvattend in één woord: zuiver,” aldus Stam. Burger Belangen Ermelo, Han Wilhelm schetste de nieuwe burgemeester met de eigenschappen van een volbloed Gelders paard. ,,Werkwillig, niet schuw, betrouwbaar, veelzijdig, duurzaam, geschikt voor een breed publiek en een goed karakter. En wat de genderproblematiek betreft, opteren we voor een ruin.” Berends kon de vergelijking met het Gelders paard waarderen. De vertrouwenscommissie kaartte specifiek de financiën aan. Kars: ,,We hebben iemand nodig die richting Den Haag de lobby kan voortzetten.”

Oog voor politieke verschillen

Ermelo is op zoek naar een nieuwe burgemeester met ervaring als bestuurder. Iemand die toegerust is voor de wettelijke taken als voorzitter van de gemeenteraad, het college van B&W, als adviseur van de agendacommissie en het fractievoorzittersoverleg en als zelfstandig bestuursorgaan. ,,We zoeken iemand met oog voor politieke verschillen in de raad, die daar zorgvuldig in kan manoeuvreren, waardoor iedereen zich gehoord voelt,” aldus de vertrouwenscommissie. De ingezette koers, na de bestuurlijke roerige periode, moet worden doorgezet. ,,Iemand die trots is waar het gaat over ons zorgzame en ondernemende dorp,” aldus Kars, die benoemd is als voorzitter van de vertrouwenscommissie. Lees hier de gehele profielschets.

dominochallenge plus onderin