‘Ik ga nooit meer verhuizen’

ERMELO - Natuurlijk zijn ze blij, tevreden en vooral trots: de huisartsen, fysiotherapeuten, apotheker en hun medewerkers. Eindelijk is het officieel en is het gezondheidscentrum Salem geopend. En iedereen mag het weten en zien. Vrijdagmiddag werd het feestje gevierd met collega´s, familie, vrienden en betrokkenen en vrijdagmiddag is het open voor iedereen. Alle patiënten en belangstellenden zijn welkom in Salem, Huis voor Gezondheid aan de Julianalaan.

Daar stonden ze, bij tropische temperaturen, de vertegenwoordigers van de praktijken in het nieuwe gebouw Salem, huis voor Gezondheid. En ze waren zelfs wat giebelig, opgetogen, blij als een kind. En terecht, want eindelijk, na een zoektocht van zes jaar staan ze voor hun eigen Gezondheidscentrum: huisartsen Wouter van Egmond en Marianne Bijstra, fysiotherapeut Piet Huibers en apotheker Laleh Rahmani. ,,In 2016 werd begonnen met zoeken naar een nieuwe gezondheidscentrum, en dat heeft veel energie, tijd en moeite gekost,’’ vertelde Van Egmond. ,,Het centrum heet Salem en die naam hadden we in onze eerste visiebijeenkomst al bedacht. We hadden van de vijf letters ook een acroniem gemaakt (een afkorting die bestaat uit de eerste letters van woorden, red.).’’ Van Egmond legde de betekenis van de bedachte woorden uit. De S staat voor Samen, dat zijn de collega’s, patiënten en eerstelijnshulpverleners. De A staat voor Aandacht, want de mensen die werken in dit gebouw willen vooral op een persoonlijke manier aandacht geven aan hun patiënten. De L staat voor Leefstijl, de speerpunten in de huidige zorg en de E voor Eenheid, ze doen het niet alleen, ieder voor zich, maar vormen met elkaar een eenheid. En tot slot staat de M voor Mensgericht, dus de mens is het belangrijkste in de zorg.

Historisch

Huisarts Marianne Bijstra legde uit dat door de samenwerking een fundament is gelegd die vanuit dit gebouw verder uitgebouwd kan worden. ,,En de focus ligt dan niet op ziek zijn, maar op gezondheid. Wij vinden dat iedereen gezien en gehoord mag worden, want dat is eigenlijk ook de essentie van ons vak, dat is waarom we ooit hieraan zijn begonnen.’’ Ze kondigde hierna ook de dansgroep aan die juist die visie: iedereen mag gezien en gehoord worden, in een dans uitbeeldde. Fystiotherapeut Piet Huibers legde uit dat er van begin af aan besloten is dat de naam Salem moest worden, maar ook moest blijven. ,,Immers, een plek van gezondheidzorg die al vele decennialang in Ermelo bestaat. De Ermeloërs kennen Salem als ziekenhuis, maar ook als Astmacentrum en dan nu gezondheidscentrum. Een logische, vanuit historisch perspectief gekozen naam. Salem betekent in de Joods-Christelijke traditie Vrede, maar dan in de meest wijde betekenis die denkbaar is. En dat is nu ook een metafoor voor onze visie.’’ Hij refereerde er nog aan dat Salem in het Farsi, de moedertaal van Laley Rahmani, ook vrede betekende. Tot slot bedankte Laley Rahmani namens de collega’s enkele mensen die belangrijk waren in het proces hier naar toe. ,,In de eerste plaats natuurlijk ons zelf, want het gaat allemaal niet vanzelf. En ik heb besloten om nu nooit meer te gaan verhuizen.’’ Naast Sven en Bernadette Gravendeel en René Dijkhuis, werd Gré, de echtgenoot van oud huisarts Rob Stikkel, bedankt. ,,Zij heeft zoveel voor ons gedaan, was onze steun en toeverlaat en altijd voor ons bereikbaar. Daarom hebben wij gekozen dat zij , als bewijs van dankbaarheid, vandaag het lintje mag doorknippen.’’ Na dit officiële moment konden de bezoekers, onder het genot van een hapje en drankje, de verschillende praktijken in het centrum bekijken. Vrijdagmiddag is er voor alle patiënten en andere belangstellenden de mogelijkheid om het nieuwe Gezondheidscentrum te bekijken.