Schoolkinderen ruimen zwerfafval op

ERMELO - Vrijdag 16 september was het weer de dag van ’ErmeloSchoon’. Deze actie werd voor de tiende keer georganiseerd door Natuur en Milieuplatform (NMP). Er deden acht Ermelose scholen aan mee.

Ruim driehonderd leerlingen gingen vol enthousiasme het Ermelose zwerfvuil te lijf en raapten het van de straten en uit plantsoenen. Tien jaar geleden waren de vuilniszakken nog helemaal vol en moesten kinderen vaak een nieuwe halen om nog meer rommel te rapen. Maar vandaag zijn de zakken veel minder gevuld. Het bewijst dat door kinderen er op te wijzen, en vooral door deze activiteit te laten ervaren, dat ons leefgebied een vuilnisbelt wordt als we niet consequent ons afval deponeren waar het hoort.

Oudere generatie

Via de kinderen leert ook de oudere generatie geen afval op straat of in de natuur achter te laten. Dit jaar vonden we dan ook veel minder mondkapjes en ook slechts enkele plastic drinkflesjes. Statiegeld helpt! Het dringt een beetje door dat het plastic uiteindelijk in de voedselketen terecht komt en de mensheid zichzelf aan het vergiftigen is. Wel worden er nog veel sigarettenpakjes, zelfs hele sigaretten, peuken, filters (is ook plastic) gevonden. Blikjes zijn ook nog veel geraapt, gelukkig wordt per 1 januari 2023 ook hierop statiegeld geheven. Voorlopig heeft Ermelo dankzij onze schoolkinderen weer een schone leefomgeving.