Scherven van Geluk maakt geschiedenis toegankelijk

ERMELO – De Stichting Archeologie en Publiek (SAP) reikt dit jaar de Grote Archeologieprijs uit. Het thema van dit jaar is ‘toegankelijkheid’. De jury heeft gekeken naar projecten die ‘archeologie op een fantastische (nieuwe of alternatieve) manier toegankelijker hebben gemaakt voor het grote publiek. Een van de genomineerden is het Ermelose project Scherven van Geluk.

De Grote Archeologie Prijs bekroont het project dat mensen inspireert met archeologie. Deze tweejaarlijkse prijs geeft initiatiefnemers een stimulans de verhalen over het verleden te vertellen en te koppelen aan actuele thema's, gewoontes en gebruiken. In Ermelo is de geschiedenis van de Middeleeuwse pottenbakkersindustrie tot leven gekomen dankzij het participatieproject onder leiding van Robbert van der Horst. Een paar jaar geleden werden bij de bouw van de Branderskamp ( AH ) resten van pottenbakkersovens en scherven van potten uit de 14e eeuw gevonden. Deze eerste Ermelosche industrie voorzag de hele regio van aardewerk, maar bijna niemand in Ermelo kende dit bijzondere archeologische verleden. Van der Horst wilde daar verandering in brengen. Hij bouwde samen met heel veel Ermeloërs een Middeleeuwse oven. Hierbij kreeg hij ook hulp van de Scouting Alexandergroep en leerlingen van Christelijk College Groevenbeek. Specialist ovenbouwer Aebele Trijsburg werd ingeschakeld vanwege zijn expertise. Zo werd er wekenlang gewerkt aan de hout gestookte oven. Tijdens het Oogstfeest Horst&Telgt kon er voor het eerst keramiek gebakken worden.

Authentieke potscherven

Als ware archeologen en kunstenaars maakten jong en oud een eigen versie van het Ermelosche aardewerk met de authentieke potscherven van Museum Het Pakhuis als inspiratiebron. Tijdens de herfstmarkt op 22 oktober stookt Van der Horst de oven opnieuw op en wordt het aardewerk gebakken. ,,We doen dat met eikenhakhout uit de Ermelosche bossen dat scouting Alexandergroep en leerlingen van Groevenbeek – profiel groen – hebben gekapt,” aldus de projectleider. Het plan is om het project Scherven van Geluk af te sluiten met een tentoonstelling in de winkels. Zo wordt het verhaal verteld en gaat de lokale archeologie meer leven. En nu is het project dus genomineerd voor een landelijke archeologieprijs die zal worden uitgereikt op basis van publieksstemmen. Stem daarom hier!