Auteurs overhandigen eerste exemplaar bij Riemer&Walinga

ERMELO - Afgelopen zaterdag werd het boek Schapenpad gepresenteerd bij Riemer &Walinga Boekverkoopers. Schaapherderin Marion Derks kreeg het eerste exemplaar uit handen van auteur Francisca Schippers (tevens herderin) en journalist Mariska van Vondelen.

Het avontuur begon toen de Delftse Mariska van Vondelen een keer met een van de hulpherders in Ermelo meeliep om zo van het herdersleven te proeven. De ontmoeting tussen haar en de Ermelose herders Francisca Schippers en Marion Derks was er een van een directe herkenning. Al gauw ontstond een mooie vriendschap gebaseerd op een wederzijdse interesse in de verzorging van schapen.

Scheren, lammetjes en rouwen

Schippers leerde de Delftse journalist scheren op de traditionele manier met een schaar en lammeren ter wereld brengen. De vaart zat er goed in. Want de droom om ooit eigen schapen te hebben werd steeds belangrijker voor de Van Vondelen. Totdat in een tijdsbestek van twee weken ze haar vader verloor en haar jongste zoon uit huis ging. Alles veranderde, maar de liefde voor de schapen bleef en de vriendschap met herderin Francisca groeide. De gesprekken over dromen, verlies, rouw en hoop gingen steeds dieper.

Troost

Op een avond in september besloten de twee hun ervaringen samen te brengen in een boek. De journalist had al eerder boeken geschreven en met een groot enthousiasme begon het schrijfproces. Nu, ruim een jaar later, ligt er een boek dat barst van de schapen, schapenweetjes en ervaringen. Een boek ook dat troost biedt aan iedereen die een rouwproces meemaakt door verlies en/of een leeg nest en vol van dromen met vallen en opstaan weer opkrabbelt. Een verhaal van vriendschap en van altijd weer de hoop hebben op een betere toekomst. Echt alle grote thema’s van het leven passeren de revue.

Foto’s

Schrijven kunnen ze, deze twee. En fotograferen ook. Dus zijn in het boek maar liefst dertien kleurenfoto’s van schapen te vinden. Van een stoere ram tot een pasgeboren lammetje, van de twee dames die simultaan aan het scheren zijn tot sfeervolle foto’s van de auteurs die herderen op de hei. Het boek is te koop in de boekwinkel voor € 29,95 | isbn 978-90-818999-8-7