'Pleegzorg heeft meerwaarde in ons gezin'

ERMELO - Vorige week bezocht wethouder Sarath Hamstra het pleeggezin Kok in Ermelo. De wethouder bezocht het pleeggezin om te horen wat hun ervaringen zijn als pleegouders. Maar ook om hen te bedanken voor hun inzet. Het bezoek vond plaats in de Week van de Pleegzorg (van 2 tot 9 november).

Tijdens het bezoek vertelden de pleegouders waarom zij zich hebben aangemeld als pleegouders. De familie Kok begon met gastopvang van jongeren die thuis vastliepen. Toen hun eigen kinderen groter werden en s’ avonds aandacht nodig hadden, zijn ze daarmee gestopt. Daarna volgden ze de pleegzorgcursus. Na de eerste plaatsing volgden er al snel veel meer. “Pleegzorg heeft echt meerwaarde in ons gezin”, zeggen Peter en Carla. ,,We bespreken altijd vooraf met de kinderen wat wel en niet bij ons past. Door pleegzorg is er meer verbinding gekomen. We zijn hechter geworden en praten meer. We staan samen voor een klus en weten dat er moeilijke dingen komen. Het past op een natuurlijke manier bij ons gezin. Niet als iets zwaars, maar als iets moois. Wij zijn gewone mensen, je hoeft niet bijzonder te zijn om pleegouder te worden. Probeer niet extra je best te doen maar wees jezelf.”

Bedankje 

Hamstra: ,,Ik ben onder de indruk van de manier waarop de familie Kok, maar ook alle andere pleegouders, zich inzetten om kinderen die dat nodig hebben een veilige plek te bieden. Prachtig om te zien hoe zij hun hart, hoofd en huis openzetten voor deze kinderen”. Soms kunnen kinderen, door omstandigheden, tijdelijk niet meer bij hun eigen ouders wonen. Het is belangrijk dat zij in een veilig en warm pleeggezin terecht kunnen. In de Week van de Pleegzorg is er extra aandacht voor pleeggezinnen. Elk pleeggezin in Ermelo krijgt dit jaar een bedankje; een tegoedbon voor een leuke activiteit of om iets moois van te kopen. In Ermelo zijn er momenteel 44 pleeggezinnen.

Wachtlijst

Elk jaar staan er vele honderden kinderen op de wachtlijst voor een pleeggezin. Dat komt omdat er steeds minder pleeggezinnen zijn in Nederland. In de regio Noord Veluwe zijn wij hard op zoek naar gezinnen die extra liefde en aandacht willen geven aan 1 of meerdere kinderen uit een ander gezin. Er zijn verschillende mogelijkheden om iets voor deze kinderen te kunnen betekenen. Soms is dat voor een weekend per maand. En in andere gevallen voor langere tijd. Er komt een bijeenkomst over pleegzorg. Deze avond is voor iedereen die meer wil weten over pleegzorg, of er over nadenkt om pleegouder te worden. Datum: maandag 21 november, 20.00 uur (inloop 19.30 uur), Locatie: De Kiekmure, Tesselschadelaan 1 in Harderwijk