‘Elk kind op z’n minst een cadeautje’

ERMELO – Gisteren werd de Speelgoed Weggeefwinkel in De Enk geopend. Voor Tamara Hamstra (37) is het de tweede keer dat zij het initiatief hiertoe nam. Samen met buurvrouw Debbie van Houwelingen zorgen deze beide Ermeloërs er voor dat ook kinderen waarvan de ouders geen of weinig geld hebben om cadeautjes te kopen, toch leuk speelgoed kunnen krijgen. Immers, ieder kind is toch blij met speelgoed?

Want Hamstra en Van Houwelingen zamelen speelgoed in zodat dit vervolgens kan worden doorgegeven aan ouders voor hun kinderen. ,,Of voor iemand uit de kennissenkring,’’ vertelt Van Houwelingen. ,,Zo kwam bijvoorbeeld een vrouw wat halen voor haar buurvrouw die alleen was met haar kind. We hebben natuurlijk een lekker volle tas gevuld, zodat ze die kon afgeven.’’ Hamstra vult aan: ,,Ja, dat vooral. Mensen mogen ook komen halen voor de ander, waarvan je weet dat er geen geld is om cadeautjes te kopen. Dus kom dat dan gewoon halen. Of meldt het als je iemand kent die het wel kan gebruiken, dan regelen wij wel wat.’’ Mensen die speelgoed over hebben kunnen dit komen brengen, maar ook puzzels, boekjes en DVD’s zijn welkom.

Weinig

In 2018 had Tamara Hamstra, net voor Sinterklaas, met een vriendin een leegstaand pand in De Enk vol gezet met speelgoed. Want zij wisten als geen ander hoe moeilijk de Sinterklaastijd is voor ouders die het niet breed hebben. Waren er in 2018 nog gescheiden breng- en ophaaltijden, dit jaar loopt het door elkaar. ,,Iedereen kan gewoon binnenlopen om te brengen of om te halen,’’ aldus Hamstra. ,,En misschien is de drempel wel hoog, maar dat hoeft niet. Wij geven graag want daar staat het voor. Het is dit jaar nog wel moeilijker dan de vorige keer want velen hebben al te weinig om de energierekening te betalen.’’

Tweedehands

Ongetwijfeld zal er weer speelgoed over blijven. In 2018 konden de dames dat niet kwijt. Hamstra: ,,Geen enkele organisatie wilde dit hebben omdat het tweedehands was. Onvoorstelbaar. Dus wat we dit jaar gaan doen, weten we nog niet. Daar denken we nog over. Maar, we gooien het zeker niet weg. Desnoods slaan we het op voor de volgende jaar of gaat het naar de Kringloop. Dat zien we dan nog wel.’’ De Weggeefwinkel is geopend tot en met 3 december op donderdag (18:00-20:00), vrijdag (13:00-21:00) en zaterdag (12:00-17:00 uur). De Pop-Upstore zit tussen de viswinkel en de Bourgondiër.