Wat hebben we geleerd van het verleden?

ERMELO – Er komt een nieuwe asielwet waarmee gemeenten, desnoods gedwongen, asielzoekers moeten opvangen. Ook kunnen gemeenten zelf met een opvangplan komen. Zo’n plan heeft de gemeente Ermelo, met als locatie het voormalige sportterrein van Veldwijk. Maar is dit de juiste keuze? En werkt de overheid zo aan een stabiel ‘opvanglandschap’? Wat hebben we gedaan met ervaringen uit het verleden?

In de jaren 90 van de vorige eeuw was er een asielcrisis door de oorlog in toenmalig Joegoslavië. COA directeur Erry Stoové en toenmalig minister Hedy d'Ancona hadden er hun handen vol aan. Het was Hans Janmaat van de Centrumpartij die de asielopvang wilde beperken, maar hij vond weinig steun.
De capaciteitsproblemen verdwenen in 1996 en dus schrapte de overheid locaties en personeel, om bij de volgende vluchtelingengolf weer achter de feiten aan te lopen. Zo ontstond in 1998 het omstreden tentenkamp in Ermelo. Legertenten werden opgezet op de Ermelosche heide. In oktober 1998 werden er ruim 700 vluchtelingen ondergebracht.

Kritiek

Vluchtelingenwerk Nederland noemde de opvang niet ideaal, maar zei dat het altijd beter is dan de mensen de straat op te sturen. Maar kritiek kwam er wel. Zo bleken de tenten niet warm en niet waterdicht. Enkele dagen na de ingebruikname maakte toenmalig staatssecretaris Job Cohen bekend dat het kamp weer zou worden afgebroken. Een deel van de hoofdzakelijk Afghaanse vluchtelingen ging naar een nieuw tentenkamp op Strand Horst, de rest naar de Heumensoord bij Nijmegen. Later zei Cohen dat hij met het provisorische kamp op de hei aan de internationale gemeenschap wilde laten zien dat het tijd was voor een ‘strikter en minder ruimhartig vluchtelingenbeleid’.

Geschiedenis

Inmiddels zijn we bijna 25 jaar verder. Er wordt lokaal gesproken over noodopvang van zo’n driehonderd asielzoekers op het oude sportveld van Veldwijk aan de Horsterweg. Is er geleerd van het verleden? Wie de beelden van 1998 wil terugkijken kan vanavond kijken naar Andere Tijden om 20.35 uur NPO 2.