IJs in Ermelo voor iedereen een feest

ERMELO - Het is één groot feest op de ijsbaan op ’t Weitje. Wie het door de vorstelijke temperaturen koud krijgt, moet eens een kijkje nemen bij IJs in Ermelo. Het is namelijk hartverwarmend te zien hoeveel mensen er bij dit evenement betrokken zijn. ,,Het is een uitje waar iedereen naar heeft uitgekeken,” vertelt Angelique Verweij, penningmeester. Jong, oud, met veel of weinig schaatservaring; op de ijsbaan heeft iedereen plezier.

Er komen dan ook zo’n 15.000 mensen in vijf weken naar dit sportieve evenement. ,,Vanavond is de curling-competitie,” aldus Verweij. Ze vertelt dat er 108 teams meedoen om de curlingcup. ,,Het was echt binnen 24 uur uitverkocht.” Naast deze teamstrijd, waar vrienden, families en bedrijven zich voor hebben ingeschreven, zijn er bijna dagelijks schoolklassen op het ijs te vinden. ,,Het leuke is dat veel kinderen zo de eerste schaatsbewegingen maken. Sterker nog, met deze ijsbaan leren ze schaatsen, iets wat op natuurijs nauwelijks mogelijk is.” Verweij geeft daarmee aan dat IJs in Ermelo bestaansrecht heeft en dat er werkelijk vijf weken genoten wordt. Zo gaan ouderen in de rolstoel op het ijs, blinden en slechtzienden maken ijscontact en ook mensen met een verstandelijke handicap hebben hun ijs-evenement. ,,Veel ouderen genieten ook in de horeca door te kijken naar de jeugd op de schaatsen,” aldus de penningmeester. En daar hoort natuurlijk een kop warme chocomel bij. ,,Met slagroom,” vult ze aan. ,,De chocomel is letterlijk niet aan te slepen!” Ze wijst nog op een memorabel moment toen een 102-jarige het ijs op ging. ,,Geweldig toch!" 

Een blijvertje

Een aantal sponsoren heeft al aangegeven volgend jaar weer te willen bijdragen aan IJs in Ermelo. ,,Het is zo goed als zeker dat de ijsbaan een blijvertje is,” vertelt voorzitter Jan Carel Schepenaar. ,,Bijzonder te zien hoeveel mensen er plezier aan beleven, op, maar ook naast het ijs.” Schepenaar is overigens blij met de buitentemperaturen onder nul. ,,Dat scheelt gigantisch in het energieverbruik.” Hij geniet van het enthousiasme van vrijwilligers en het gegil van de schoolkinderen. ,,Echt, we gaan om negen uur ’s ochtends open. Maar om vijf voor negen staan de eerste kinderen vaak al op het ijs!” Deze week bracht ook de nieuwe burgemeester Hans van Daalen een bezoek aan de ijsbaan. ,,Het is fijn dat hij even kwam sfeer proeven.” Schepenaar bekent dat het organiseren van zo’n groot evenement een boel energie kost en dat dat alleen kan met inzet van veel vrijwilligers. ,,Daarnaast krijg ik ook energie als ik hier loop en zie hoeveel plezier iedereen hieraan beleeft.” Zaterdag is er vanaf 18.00 uur Discoschaatsen en volgende week is de finale van de Baldé curlingcup. Voor meer informatie www.ijsinermelo.nl